Krajina pôvodu
Slovensko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
525
Energetická hodnota [kJ]
2198
Tuky [g]
42
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
4
Sacharidy [g]
28
- Z toho cukry [g]
3
Vláknina [g]
13
Bielkoviny [g]
18
Soľ [g]
0.08
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Ide o našu tradičnú slovenskú odrodu, chutí ako vlašský orech, je nabitý zdravím a má bielu farbu. Zber maku bol vykonávaný ručne, tradičným spôsobom. Tento mak vám nikdy nezhorkne, skladovať sa dá aj 2 - 3 roky. 

Mak sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kr. z oblasti Stredomoria. O tisíc rokov neskôr sa v Mezopotámii využíval ako zdroj pre ópium. Niektoré civilizácie, ako napr. Egypťania, využívali ópium ako sedatívum. V 9. storočí sa mak siaty dostal z oblasti Perzie na územie Číny, kde sa neskoršie, približne v 18. storočí, stalo ópium významnou silou ovplyvňujúcou spoločnosť. V niektorých štátoch je pre obsah ópia jeho pestovanie zakázané. Naopak k najvýznamnejším pestovateľským štátom patrí Česká republika. 

V kuchyni

 Najčastejšie sa používajú nemleté zrnka, ktoré  sa sypú na povrch pečiva, mleté slúžia ako náplň do buchiet a koláčov alebo na posypanie sladkých pokrmov.

Recept na makovú kašu - 1 hrnček pomletého maku, 1 hrnček bulguru/pšena, 1/4 hrnčeka hrozienok, štipka soli, 4 hrnčeky vody. Všetky ingrediencie varíme 30 minút. Podľa potreby pridáme vodu.

Makové kvietky - 100 g maku, 100 g hrozienok či iného sušeného ovocia, 50 g orechov, 1 lyžica medu, 1/3 lyžičky anýzu, mletý mak na obalenie

Mak na jemno pomelieme, hrozienka zaparíme horkou vodou a tiež pomelieme, orechy nasekáme. Všetko zmiešame spolu s mäkkým medom. Cesto dobre premiešame. Na pracovnú dosku nasypeme mletý mak a cesto vyvalkáme na placku silnú max. 5 mm. Vykrajujeme rôzne tvary a uprostred zdobíme kúskom mandle.

Pre zaujímavosť

Na území dnešnej Slovenskej a Českej republiky sa mak vo veľkom, ako olejnina, začal pestovať počiatkom 19. storočia po katastrofálnych škodách na olivových plantážiach v južnom Francúzsku. 

V potravinárskom maku, ktorý sa pestuje v Českej republike, by návykových látok morfínu a kodeínu malo byť len nepatrné množstvo. Nedávny výskum uskutočnený lekárskym tímom fakultnej nemocnice v Plzni však naznačuje, že hodnoty týchto látok v krvi by mohli vo výnimočných prípadoch dosiahnuť hodnoty, ktoré síce k navodeniu euforického stavu ešte nevedú, ale mohli by postihnúť reakčnú rýchlosť vodiča. Pri hodnotení policajnou hliadkou by veľkých pojedačov makových koláčov preto mohlo čakať aj obvinenie z riadenia pod vplyvom omamných a psychotropných látok.



Mak biely Albín

  • 18.23€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom