Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
611
Tuky [g]
55,6
Sacharidy [g]
11,8
Vláknina [g]
8,6
Bielkoviny [g]
15,7
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Lieskové orechy sú plodom liesky obyčajnej. Rastie väčšinou v pároch v šupinatom obale, z ktorého sa počas zrenia vylúpi. Najväčším svetovým producentom lieskových orieškov je Turecko (okolo 60–70% celkovej produkcie), ktoré je údajne i krajinou ich pôvodu. Volne v prírode liesku nájdeme v celom miernom pásme Európy.

Pri ich nadmernej konzumácii môžete pocítiť pálenie záhy.

V kuchyni

Lieskové oriešky sa používajú v rôznych formách – surové alebo upražené, namleté alebo nasekané - do obilných kaší, krémov, zmrzlín, do zeleninových i ovocných šalátov, müsli. Pripravuje sa z nich výborné orechové mlieko, orechové maslo, orechová pasta. Nastrúhané sú vhodné do cesta múčnikov alebo ako náplň do koláčov.

Pre zaujímavosť

Lieskové vetvičky v minulosti slúžili k výrobe čarodejníckych paličiek. Lieskový ker sa stal symbolom zakopaných pokladov, lásky a plodnosti. Lieskové oriešky tak bývali často súčasťou svadobných obradov. Doporučujú sa ľuďom ťažko fyzicky a duševne pracujúcim, študentom a deťom. 

Olej získaný lisovaním sa užíva hlavne v parfumérii a maliarstve.



Lieskové orechy v škrupine

  • 5.16€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom