Krajina pôvodu
Ukrajina
Alergény
môže obsahovať stopy arašidov, orechov, sezamu a siričitanov

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
534
Energetická hodnota [kJ]
2234
Tuky [g]
42,2
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
3.7
Sacharidy [g]
28,9
- Z toho cukry [g]
1.6
Vláknina [g]
27.3
Bielkoviny [g]
18,3
Soľ [g]
0.03
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Ľanové semienka údajne pochádzajú z Babylonu a po prvýkrát ich ľudia využívali asi 3000 rokov pred Kristom. V ich zázračnú silu pre zdravie človeka veril už vo 8. storočí Karol Veľký a dnešní vedci mu dávajú za pravdu.

Hnedý ľan sa vyznačuje typicky orieškovou chuťou, zlatý ľan je chuťovo jemnejší. Oba druhy majú temer totožné výživové zložky, rozdiel je len vo farbe semena. 

V kuchyni

Celé ľanové semená môžete použiť pri pečení na posypanie pečiva či napríklad do šalátov. Pomleté využijete možno o niečo jednoduchšie – môžete ich totiž pridať do múky pri pečení. 

Ľanový sliz: 2 PL semienka (celé) necháme pár hodín postáť v pohári vody a potom počas dňa vypijeme alebo pridáme do jedla. Celé semienka pridávame tiež do šalátov, omáčok, kaší a cestovín....

Semienka zbavujú bolestí vnútorných orgánov. Obklad si pripravíme jednoducho: ľanové semienka, pomleté či celé vložíme do pláteného vrecúška, ktoré na desať minút ponoríme do horúcej (ale nie vriacej) vody. Necháme odkvapkať a čo najteplejšie prikladáme na bolestivé miesto.

Pri liečbe kašľa: 4 polievkové lyžice semienka zalejeme cca 2 deci horúcej vody. Necháme postáť 2-3 hodiny. Precedíme a osladíme medom. Dávka pre deti je jedna čajová lyžička a pre dospelých 1 polievková lyžica 4-5 krát denne. 

Na podporu hnisania (napr.na vredy): uvaríme ho vo vode na hustú kašu, necháme trochu vychladnúť a zabalíme do bavlnenej látky, prikladáme na boľavé miesto.

Pre zaujímavosť

Jeden z veľmi dôležitých a ďalekosiahlych medicínskych objavov 20. storočia urobila v roku 1951 nemecká biochemička Dr. Johanna Budwigová, PhD., patriaca medzi významné európske autority v oblasti tukov a výživy. Doktorka Budwigová pozorne študovala vzorky krvi svojich pacientov a hľadala súvzťažnosť medzi kvalitou u chorých a zdravých ľudí. Po preštudovaní tisícok krvných vzoriek objavila rozdiel spočívajúci v tom, že zdraví ľudia mali v krvi vyšší obsah tukov omega-3 ako chorí, nevyhnutných pre správnu činnosť organizmu. Začala teda hľadať najlepšiu cestu ako získať tuky omega - 3, ktoré by sa vhodne rozpúšťali v ľudskom organizme . Po mnohých experimentoch zistila, že vynikajúcim zdrojom tukov typu omega- 3 sú drobučké semienka ľanu. Doktorka Budwigová ďalej zistila, že vážne chorí pacienti na rakovinu, na rozdiel od zdravých, mali v krvi nedostatok niektorých dôležitých esenciálnych látok nazývaných fosfatidy a lipoproteíny. Ak však tieto prírodné zložky podávala svojim pacientom počas troch mesiacov, nádory u nich postupne ustúpili, slabosť a anémia sa stratila a obnovila sa im životná energia.

Recept podľa Dr. Johanny Budwigovej

150 g cottage cheese, 3 PL ľanového oleja, 1-2 PL čerstvozomletých ľanových semien a štipka čili papriky. Pri miešaní v mixéri pridať toľko vody, aby zmes zmäkla a mala krémovú konzistenciu. [zdroj]

Ľan zlatý

  • 2.12€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom