Krajina pôvodu
Slovensko
Zloženie
múka z pšenice špaldy, voda
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
367
Energetická hodnota [kJ]
1557
Tuky [g]
2.05
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.36
Sacharidy [g]
76.48
- Z toho cukry [g]
25
Vláknina [g]
3.75
Bielkoviny [g]
12.63
Soľ [g]
0.0025
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Bezvaječné.

Špalda je druh rozpadavej pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Za pravlasť špaldy je všeobecne pokladaná Mezopotámia. V histórii bola špalda obľúbená pre svoju orechovú chuť najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Za jej významný pokles v pestovaní môže predovšetkým nástup Adolfa Hitlera, ktorý vydal zákon zakazujúci jej pestovanie. Potreboval zintenzívniť nemecké poľnohospodárstvo a špalda má nižšiu výnosnosť. Postupne ju vytlačila pšenica ozimná, ktorá má väčšie výnosy a lepšie vlastnosti pre pekárov.

V kuchyni

Používame ju väčšinou ako prílohu k zeleninovým alebo mäsovým pokrmom. Pohár cestovín opražíme na cibuľke a oleji do zlatista, zalejeme max. 1,5 pohárom vody, necháme ju zovrieť, môžeme osoliť. Odstavíme a necháme dôjsť, kým sa tekutina nevsiakne. Použijeme ako prílohu alebo na prípravu hlavného jedla.

Alebo môžeme tarhoňu uvariť: 100g cestovín vložíme do mierne 1L osolenej vriacej vody a za občasného miešania varíme na miernom ohni 3-5 min. Odstavíme a podľa potreby necháme dôjsť pod pokrievkou. Hotové cestoviny scedíme a po prepláchnutí studenou vodou podávame.

Základný recept

Slov.ryža á la Bogar

Pre zaujímavosť

Už v 12.storočí Sv. Hildegarda povedala: "Keby už človek nemohol nič jesť a nič mu nepomáhalo, špalda ho postaví na nohy." Odporúčala špaldu pri viacerých zdravotných problémoch - proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, na dodanie sily svalom, väzivám a pletivám. Popísala ju ako základný článok potravy, pretože "je to najlepšia obilnina". Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok.

Špaldová slovenská ryža BIO

  • 5.74€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom