Krajina pôvodu
Taliansko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
348
Energetická hodnota [kJ]
1457
Tuky [g]
1
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.3
Sacharidy [g]
79
- Z toho cukry [g]
0.4
Vláknina [g]
2
Bielkoviny [g]
9
Soľ [g]
0.01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Ryža pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Ryža je základnou potravinou pre vyše polovicu ľudstva. Okolo 90 % ryže sa vyrobí v Ázii. Pri pestovaní ryže je stále vysoký podiel ľudskej práce, pretože sa sadí spravidla ručne. Ryža sa označuje aj symbolom plodnosti (hádzanie na novomanželov).

V kuchyni

Ryža guľatozrnná sa najviac hodí do rizota, na ryžovú kašu či ako príloha k mäsovým alebo zeleninovým jedlám.

Základný recept

Recepty

Pre zaujímavosť

Dnes poznáme vyše 10 000 kultivarov ryže siatej. Horské kultivary pestované na terasovitých políčkach (až do výšky 2 700 m n. m.) sú menej náročné na pestovanie, menej výnosné, ale chutnejšie. Barinné kultivary poskytujú vyššie úrody, ale sú náročnejšie na pestovanie. 

Prvé pokusy s pestovaním ryže na Slovensku sa uskutočnili v 18. storočí za Márie Terézie. Neskôr sa pokusne pestovala v roku 1948 na juhozápadnom Slovensku v Kolárove a na východnom Slovensku, v roku 1956 bolo vysiatych 15 ha. Ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie na pestovanie ryže.

Ryža guľatozrnná

  • 1.56€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom