Krajina pôvodu
Česko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
365
Energetická hodnota [kJ]
1548
Tuky [g]
2,6
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0,5
Sacharidy [g]
74
- Z toho cukry [g]
0,6
Vláknina [g]
0,6
Bielkoviny [g]
12
Soľ [g]
0,01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Pohánka obecná (Fagopyrum esculentum Moench) je nenáročná rastlina a býva pestovaná spolu s amarantom a quinoou ako pseudoobilnina. Pochádza z Číny a svoj názov získala vďaka pohanským nájazdníkom: saracénom a tatarom, ktorí rozšírili jej semená do Európy. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na pár krajín, udomácnila sa aj na Morave.V poslednej dobe znovu stúpa záujem o pohánku ako alternatívnu obilninu, ktorá má zaujímavú dietetickú hodnotu a je vhodná pre pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve. Pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín. 

Pohánka a naše zdravie

Pohánka je významným zdrojom flavonoidu rutínu (vitamín P). Táto rastlina je tiež cenená vďaka svojej vysokej biologickej hodnote bielkovín, vyváženému zloženiu esenciálnych aminokyselín, vysokému obsahu vlákniny a rezistentného škrobu a priaznivému zastúpeniu mastných kyselín (významný je predovšetkým vysoký obsah kyseliny linolovej). Semeno pohánky obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán, zinok a selén, z vitamínov skupinu B, cholín a tokoferol. Pretože neobsahuje lepok, je vhodná pre osoby trpiace celiakiou ako náhrada bežných obilnín. Chráni nás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu aj potenciu.

Ľudia s vysokým krvným tlakom by ju nemali konzumovať denne!

V kuchyni

Pri varení pohánky treba na 1 diel pohánky 1,5 dielu vody. Dlhým varením sa cenné látky čiastočne znehodnocujú. Pripraviť sa z nej dajú napríklad lievance, chlieb, cestoviny, no používa sa aj ako závarka do polievok a pripraviť sa z nej dá aj chutná kaša, či nákyp.

Pohánka sa prepláchne, zaleje vriacou vodou, ochutí a varí 3 minúty. Potom sa odstaví, prikryje pokrývkou a nechá sa v teple dôjsť 30-45 minút. Je to najčastejší spôsob prípravy pohánky. Ďalším spôsobom prípravy je príprava pohánky bez varenia, kedy sa pohánka prepláchne, zaleje vriacou vodou, ochutí, prikryje pokrývkou a nechá sa napučať v teple celú noc. Ráno je hotová. Je to najšetrnejší spôsob prípravy pohánky.

Pohánku je možné ochutiť opraženou cibuľkou, soľou, cesnakom, sušenými alebo čerstvými bylinkami (majoránka, bazalka, petržlenová vňať, mletá rasca, ...) 

Recepty z pohánky


Pohánka

  • 3.07€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom