Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
361
Energetická hodnota [kJ]
1519
Tuky [g]
7.1
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
1.2
Sacharidy [g]
55.7
- Z toho cukry [g]
1.5
Vláknina [g]
10.6
Bielkoviny [g]
13.2
Soľ [g]
0.005
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Tento ovos je vypestovaný bezorebným spôsobom (no till), kde poľnohospodár namiesto orby buduje organickú hmotu v pôde používaním medziplodín, zeleného hnojiva a minimalizáciou techniky. Zrno je vysokej kvality a čistoty.

Ovos je najmladšia zo všetkých obilnín, jeho prednosti objavili až v rannom stredoveku. Rímsky spisovateľ Plínius v 1. storočí n.l. zaznamenal, že germánske kmene sa živia ovsenou kašou. Germánski bojovníci nazývali ovsenú kašu "pokrmom bohov" a varievali si ju pred bojovým ťažením. Dodalo im to množstvo energie. Starí Rimania zase s obľubou máčali ovos vo víne, ktoré potom pili vojaci pred bojom, zatiaľ čo ten ovos dávali koňom. Škóti vyrábali z ovsa whisky, piekli z neho chlieb a jedli každé ráno porciu kaše (porridge) a to postojačky, aby sa toto požehnané jedlo rozložilo po celom tele. 

Ovos a naše zdravie

Ľudoví liečitelia dodnes odporúčajú ovos nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Pomáha pri chorobách nervovej sústavy a tráviacich ťažkostiach, zmierňuje riziko vzniku srdečných chorôb a infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posiľňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Zvonka pomáha pri liečbe kožných ekzémov. Ovos poskytuje účinnú pomoc pri trávení. Glukany pôsobia ako ochranná vrstva na sliznici žalúdka a čriev. Ovsená polievka viaže na seba agresívne žalúdočné kyseliny, ktoré spôsobujú pálenie záhy a upokojuje celý tráviaci trakt. Kto konzumuje častejšie túto obilninu, má chránené črevo pred infekciami. Medzi ďalšie klady ovsa patrí, že stabilizuje cukor v krvi. Pravidelná konzumácia ovsa znižuje cholesterol. Výluh z ovsených zŕn podporuje činnosť ľadvín, odstraňuje nespavosť, je dobrým prostriedkom aj proti tzv. rodovej obezite. Zaujímavosťou je, že tento výluh dobre pôsobí proti hnačke. Ale zápar z vločiek pôsobí presne opačne, takže tu pozor!

Ovos v kuchyni

Ovos je vhodné kombinovať so strukovinami, nakoľko proteíny týchto dvoch druhov potravy sa dobre dopĺňajú. Ovos je chudobný na aminokyseliny lyzín a treonín, zatiaľ čo metionínu má nadbytok. U strukovín je to presne naopak. Ovos a strukoviny skombinované v jedle tak dávajú kompletné proteíny, napríklad fašírky z ovsa so šošovicovým prívarkom alebo kaša zo zŕn nahého ovsa s tofu a naklíčenou mungo fazuľou... 


Ovos nahý BIO

  • 2.33€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom