Krajina pôvodu
Slovensko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
344
Energetická hodnota [kJ]
1440
Tuky [g]
1.8
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.3
Sacharidy [g]
67
- Z toho cukry [g]
1.4
Vláknina [g]
5.2
Bielkoviny [g]
12
Soľ [g]
0.01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Špalda je druh rozpadavej pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Za pravlasť špaldy je všeobecne pokladaná Mezopotámia. V histórii bola špalda obľúbená pre svoju orechovú chuť najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Za jej významný pokles v pestovaní môže predovšetkým nástup Adolfa Hitlera, ktorý vydal zákon zakazujúci jej pestovanie. Potreboval zintenzívniť nemecké poľnohospodárstvo a špalda má nižšiu výnosnosť. Postupne ju vytlačila pšenica ozimná, ktorá má väčšie výnosy a lepšie vlastnosti pre pekárov. 

Špalda a naše zdravie

Špaldové zrno má vysoký obsah tzv. "pomalých" sacharidov (pomaly sa vstrebávajúcich). Je cenená predovšetkým pre vysoký obsah kvalitných rastlinných bielkovín. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému a cení sa jej ľahká stráviteľnosť a kratšia doba varenia než u pšenice ozimnej.

Klíček špaldy je významným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a to najmä skupiny B, rastlinných enzýmov, a ďalších cenných látok, najmä: fosfor, horčík, meď a zinok. Ďalej potom obsahuje látku zvanú Tiokyanatan, ktorý spolu s beta karoténom pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni proti infekciám. Vláknina obsiahnutá v špalde má jemnú štruktúru vlákien a podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.

V kuchyni

Zdravy a chutny chlieb bez namahy
Chlieb s koriandrom
Rýchly špaldový chlieb



Špaldová múka chlebová BIO

  • 2.16€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom