Krajina pôvodu
Česko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
319
Energetická hodnota [kJ]
1336
Tuky [g]
2.5
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.3
Sacharidy [g]
75
- Z toho cukry [g]
2
Vláknina [g]
4
Bielkoviny [g]
8.6
Soľ [g]
0.4
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Súčasné teórie predpokladajú, že kukurica "vznikla" niekedy medzi rokmi 4000 – 3000 pred Kr. v údolí rieky Balsas. Vedú sa spory o tom, či išlo o postupný proces alebo o šťastnú udalosť. S niektorými druhmi teosintu (skupina amerických tráv z rodu Zea) sa môže kukurica krížiť, kríženci majú väčšinou zníženú životaschopnosť. Napriek tomu sa predpokladá, že v Strednej Amerike dochádza k prenosu génov medzi populáciami teosintu a kukurice. Do Európy sa dostala po príchode Španielov do Ameriky. Na Slovensko sa dostala z Maďarska v polovici 18. storočia. Dnes je rozšírená po celom svete, pretože vďaka cudzoopelivosti je veľmi prispôsobivá.

V kuchyni

Možno ňou v receptoch nahradiť bežnú múku s obsahom lepku.
Placky z ovsených vločiek a kukuričnej múky

Kukuričná múka

  • 1.31€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom