Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
319
Energetická hodnota [kJ]
1334
Tuky [g]
2.5
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.3
Sacharidy [g]
75
- Z toho cukry [g]
2.5
Vláknina [g]
4.0
Bielkoviny [g]
6.5
Soľ [g]
0.36
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Súčasné teórie predpokladajú, že kukurica "vznikla" niekedy medzi rokmi 4000 – 3000 pred Kr. v údolí rieky Balsas. Vedú sa spory o tom, či išlo o postupný proces alebo o šťastnú udalosť. S niektorými druhmi teosintu (skupina amerických tráv z rodu Zea) sa môže kukurica krížiť, kríženci majú väčšinou zníženú životaschopnosť. Napriek tomu sa predpokladá, že v Strednej Amerike dochádza k prenosu génov medzi populáciami teosintu a kukurice. Do Európy sa dostala po príchode Španielov do Ameriky. Na Slovensko sa dostala z Maďarska v polovici 18. storočia. Dnes je rozšírená po celom svete, pretože vďaka cudzoopelivosti je veľmi prispôsobivá.

V kuchyni

Kukuričná krupica je v kuchyni najviac spracovávaná formou kukuričnej kaše, polenty, či už na sladko alebo na slano. 

Kukuričná kaša

Recepty

Pre zaujímavosť

Kukurica je veľmi stará rastlina. Spôsob jej domestikácie je jednou z najväčších záhad genetiky. Predpokladá sa, že kukurica vznikla vývojom a selekciou z teosintu , s ktorým si však dnes kultúrna kukurica nie je vzhľadovo príliš podobná. Na rozdiel od ostatných kultúrnych plodín nie sú známe žiadne medzistupne medzi divokým predchodcom kukurice a kultúrnou plodinou. Kukurica nie je schopná samostatnej existencie bez pomoci poľnohospodára. Záhadu ešte umocňuje fakt, že dávni obyvatelia Ameriky nemali na domestikáciu kukurice príliš veľa času.

Vo svojej domovskej krajine Mexiku je kukurica neoddeliteľnou súčasťou kultúry a je nielen prítomná takmer vo všetkých potravinách, ale suché stonky sa používajú ako stavebný materiál pre ohrady a strešné krytiny, listy pre tvorbu rohoží atď.

[zdroj]

Kukuričná krupica BIO

  • 1.94€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom