Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
335
Energetická hodnota [kJ]
l402
Tuky [g]
l.S
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.4
Sacharidy [g]
75.2
- Z toho cukry [g]
0.9
Vláknina [g]
l0
Bielkoviny [g]
9.8
Soľ [g]
0.01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Patrí medzi najstaršie obilniny. V minulosti sa používal jačmeň na každodennú výživu, ale aj ako odvar namiesto materského mlieka alebo na posilnenie mužov pred zápasmi a vojenskými bitkami, pri rekonvalescencii a pre ľudí vyčerpaných úpornými chorobami. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred piatimi tisíckami rokov. Jačmeň je v porovnaní podľa osevnej plochy štvrtou najrozšírenejšou poľnohospodárskou plodinou na svete.

Jačmenné vločky vznikajú nasiaknutím, uvarením a zlisovaním zrna jačmeňa.

V kuchyni

Používajú sa všade tam, ako napr.ovsené vločky

Pre zaujímavosť

Staroveké národy pestovali jačmeň nielen ako potravinu, ale varili z neho aj pivo. V Starom Egypte faraónov kráľovský dvor vypil denne 130 džbánov piva. Veľmi významnú úlohu hral jačmeň u starých Grékov a Rimanov. Jačmenná kaša bola v tom čase bežným jedlom, ale slúžila aj ako obeť bohom. Jačmenné odvary posilňovali pri športových zápoleniach gladiátorov v aréne. Užívali sa tiež ako náhradná výživa dojčiat a posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov a ťažko chorých. Čínska a indická mytológia kladie jačmeň na jedno z prvých miest medzi poľnými plodinami. Jačmenné zrno slúžilo starým Indom, Grékom, Rimanom, Arménom a Nemcom ako najmenšia miera váhy a dĺžky.

Jačmenné vločky

  • 1.60€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom