Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
336
Energetická hodnota [kJ]
1420
Tuky [g]
3
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.5
Sacharidy [g]
60
- Z toho cukry [g]
1.2
Vláknina [g]
12
Bielkoviny [g]
12
Soľ [g]
0
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Patrí medzi najstaršie obilniny. V minulosti sa používal jačmeň na každodennú výživu, ale aj ako odvar namiesto materského mlieka alebo na posilnenie mužov pred zápasmi a vojenskými bitkami, pri rekonvalescencii a pre ľudí vyčerpaných úpornými chorobami. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred piatimi tisíckami rokov. Jačmeň je v porovnaní podľa osevnej plochy štvrtou najrozšírenejšou poľnohospodárskou plodinou na svete.

V kuchyni

Zrno jačmeňa je vhodné na nakličovanie, ale aj na tepelnú úpravu do polievok, nátierok, šalátov, na zapekanie, dusenie i ako príloha. Múka z jačmeňa nahého má vyšší obsah proteínu, tuku a popolovín ako múka pšeničná.

Pre zaujímavosť

Staroveké národy pestovali jačmeň nielen ako potravinu, ale varili z neho aj pivo. V Starom Egypte faraónov kráľovský dvor vypil denne 130 džbánov piva. Veľmi významnú úlohu hral jačmeň u starých Grékov a Rimanov. Jačmenná kaša bola v tom čase bežným jedlom, ale slúžila aj ako obeť bohom. Jačmenné odvary posilňovali pri športových zápoleniach gladiátorov v aréne. Užívali sa tiež ako náhradná výživa dojčiat a posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov a ťažko chorých. Čínska a indická mytológia kladie jačmeň na jedno z prvých miest medzi poľnými plodinami. Jačmenné zrno slúžilo starým Indom, Grékom, Rimanom, Arménom a Nemcom ako najmenšia miera váhy a dĺžky.

Jačmeň nahý BIO

  • 1.49€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom