Krajina pôvodu
EU
Kvalita
BIO

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
370
Energetická hodnota [kJ]
1560
Tuky [g]
3.4
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.4
Sacharidy [g]
67
- Z toho cukry [g]
3.2
Vláknina [g]
8.7
Bielkoviny [g]
14
Soľ [g]
0
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Špalda je druh rozpadavej pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Za pravlasť špaldy je všeobecne pokladaná Mezopotámia. V histórii bola špalda obľúbená pre svoju orechovú chuť najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Za jej významný pokles v pestovaní môže predovšetkým nástup Adolfa Hitlera, ktorý vydal zákon zakazujúci jej pestovanie. Potreboval zintenzívniť nemecké poľnohospodárstvo a špalda má nižšiu výnosnosť. Postupne ju vytlačila pšenica ozimná, ktorá má väčšie výnosy a lepšie vlastnosti pre pekárov. 

Pre zaujímavosť

Už v 12.storočí Sv. Hildegarda povedala: "Keby už človek nemohol nič jesť a nič mu nepomáhalo, špalda ho postaví na nohy." Odporúčala špaldu pri viacerých zdravotných problémoch - proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, na dodanie sily svalom, väzivám a pletivám. Popísala ju ako základný článok potravy, pretože "je to najlepšia obilnina". Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok.

Špaldové krúpy BIO

  • 2.69€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom