Krajina pôvodu
Ekvádor
Kvalita
BIO

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
355
Energetická hodnota [kJ]
1488
Tuky [g]
5.9
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.5
Sacharidy [g]
62.4
- Z toho cukry [g]
1.6
Vláknina [g]
6.9
Bielkoviny [g]
12.2
Soľ [g]
0.01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Quinoa pochádza z južnej Ameriky - pestuje sa prevažne v Peru a Bolívii, odkiaľ sa exportuje do celého sveta. Quinoa je andská plodina, ktorá pochádza z oblasti jazera Titicaca v Peru a Bolívii. Názov plodiny pochádza z kečuánskeho slova “Kinwa”, ktoré bolo odvodené do španielčiny. Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Je príbuznou červenej repy, špenátu a láskavca.

V kuchyni

Quinoa je najprv potrebné namočiť do vody, aby sa odstránili saponíny, ktoré obsahuje obal semienok. Nimi sa rastlina chráni pred nájazdmi vtákov. Quinoa dovážaná a predávaná v EU by už mala byť saponínov zbavená, ale nie je na škodu, ak ju aj tak pred spracovaním namočíte. Saponíny môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a vracanie. Ich prítomnosť sa prejaví tak, že po namočení do vody začne peniť ako mydlo.

Varenie quinoa je veľmi jednoduché. Používa sa systém 2:1 (dva diely vody, mlieka, akejkoľvek tekutiny a 1 diel quinoa). Varíme približne 15 minút. Že je quinoa už uvarená zitíme tak, že sa klíčky oddelia od semien. Pokiaľ chceme quinoa použiť ako prílohu alebo do šalátu, netreba zabudnúť scediť vodu. Aby sa ešte dobre vysušila, môžeme ju znovu vložiť do teplého hrnca na 15 minút. Quinoa sa môže použiť rovnakým spôsobom ako iné obilniny. Vynikajúca je napríklad polievka z quinoa alebo quinoa kaša. Varí sa rovnako ako ryža. Nasladko, naslano, do omáčok, polievok, dokonca ako nápoj, všade je možné quinoa využiť.

Pre zaujímavosť

[zdroj]

Quinoa biela BIO

  • 9.60€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom