Pšenica je jednou z najstarších kultúrnych plodín. Začiatky jej pestovania sú spojené so vznikom poľnohospodárstva. Najstaršie nálezy sú z obdobia 8000–7500 r. pred n. l. a vzťahujú sa k pestovaniu pšenice jedno a dvojzrnej. Pšenica obyčajná je jednou z najrozšírenejších plodín vo svete i u nás. Pšenica je polyploidná, s trojicou zdvojených génov. Bola vypustená z voľne rastúcich tráv vo východnom Stredomorí alebo v Etiópii a po Starom svete sa rozšírila už v neolite. Do Ameriky ju priniesli španielski misionári v 16. storočí. 

Táto pšenica je v kvalite BIO z farmy v Kláštore pod Znievom.

Pšenica a naše zdravie

Pšenica je jedna z najdôležitejších zdrojov proteínov, ktorých obsahuje viac ako kukurica a ryža. Celé zrno ( 100 g) obsahuje bielkoviny, 2 g tuku, 70 g sacharidov, 2 g nestráviteľných súčastí (vlákninu), 40 mg vápnika, 330 mg fosforu, 4 mg železa, 120 mg horčíka a ďalej významné množstvo vitamínu B1, v už menšej miere potom
vitamíny B2, B6 a PP. 

V kuchyni

Pšenica BIO

  • 1.24€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
349
Tuky [g]
2,9
Sacharidy [g]
60
Bielkoviny [g]
13