Pšenica jednozrnka je prvým domestikovaným druhom pšenice, nazýva sa aj matkou dnešnej pšenice. Prvé využitie jednozrnka našla už pred 10 – 12 tisíc rokmi. Pestovala sa na území dnešnej Sýrie, Izraelu, Turecka a postupne sa rozšírila do Európy a Afriky. Rimania ju obľubovali kvôli nenáročnosti, odolnosti a vysokej nutričnej hodnote. Obsahuje bielkoviny a množstvo antioxidantov.


Jednozrnka sa líši od modernej pšenice v 3 dôležitých smeroch, z ktorých všetky môžu prispieť k neznášanlivosti lepku:

  •      Väčšina moderných pšeníc je kríženec mnohých rôznych druhov obilnín a tráv. Jednozrnka nebola nikdy krížená.
  •      Jednozrnka má 14 chromozómov, zatiaľ čo moderná pšenica 42 chromozómov, ktoré menia štruktúru lepku.
  •      Jednozrnka je výživnejšia, než moderná pšenica, založená na vyššej úrovni bielkovín, esenciálnych mastných kyselín, fosforu, draslíka, zinku, vitamínu B6 beta-karoténu.

Jednozrnka


Recept

Jednozrnka BIO

  • 3.74€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)