Mandle v čokoláde a škorici

Mandle obalené v kvalitnej mliečnej čokoláde s obsahom kakaových produktov 30%, pravej vanilky Bourbon a bez palmového tuku. Obsahujú mlieko a cukor.

Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Niektorí odborníci tvrdia, že duševnú sviežosť až do neskorej staroby nám zaručí už konzumácia ôsmich mandlí denne. Samozrejme je dôležité každú mandľu aspoň 50x rozžuvať.

Niektorí doporučujú mandle spariť a lúpať (poprípade si kúpiť lúpané), iní zase jesť mandle aj so šupkou. Rozdiel je ten, že ak ich zjete so šupkou, je to väčšia záťaž na tráviaci systém, no na druhú stranu aj šupka obsahuje výživné látky. 

Mandle a naše zdravie

Obsahujú asi 50% tuku, bielkoviny, sacharidy. Z minerálov a vitamínov sú to horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, vitamíny sk. B a veľké množstvo vitamínu E. 

Madle by mali pravidelne konzumovať tehotné a kojace matky, pretože obsahujú dôležité látky pre vývoj plodu a kojenca. Mandľové mlieko podporuje tvorbu materského mlieka. Sú výborným preventívnym prostriedkom proti rakovine, horčík, vápnik a ďalšie prvky v nich obsiahnuté podporujú rast vlasov, nechtov, spevňujú kosti a zubnú sklovinu, pôsobia proti degeneratívnym zmenám kĺbov. Mandle majú pozitívny účinok na srdce a cievy a sú dobrým zdrojom energie pre diabetikov, posilňujú imunitný systém organizmu, zlepšujú priebeh akné a posilňujú nervovú sústavu, pomáhajú lepšie prekonať stres, depresie a únavu.

V kuchyni

V kuchyni už po stáročia dodávajú mandle chrumkavosť,  arómu a príchuť nevšedným pokrmom a sladkým pochúťkam. Používajú sa nielen v múčnikoch, ale našli široké uplatnenie aj v teplej kuchyni ( mandlová krémová polievka, citrónové kura s mandľami, pstruh na mandliach ai.). 

Nastrúhané alebo pomleté mandle zmiešané s medom a vodu môžme použiť ako náplň do celozrnných koláčov. Mandle sa pridávajú do ovocných aj zeleninových šalátov, omáčok, rôznych náplní, musli, pudingov a do zákuskov. Nasekané mandle skúste pridať do uvarenej ryže.

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mandle v čokoláde a škorici

  • 1.38€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
SR
Alergény
orechy (8), mlieko ()