Mandle lúpané natural
Krajina pôvodu
Spojené štáty
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
638
Energetická hodnota [kJ]
2671
Tuky [g]
52
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
4
Sacharidy [g]
19.2
- Z toho cukry [g]
4.8
Vláknina [g]
10
Bielkoviny [g]
18.3
Soľ [g]
0.025
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Niektorí odborníci tvrdia, že duševnú sviežosť až do neskorej staroby nám zaručí už konzumácia ôsmich mandlí denne. Samozrejme je dôležité každú mandľu aspoň 50x rozžuvať.

V kuchyni

V kuchyni už po stáročia dodávajú mandle chrumkavosť,  arómu a príchuť nevšedným pokrmom a sladkým pochúťkam. Používajú sa nielen v múčnikoch, ale našli široké uplatnenie aj v teplej kuchyni ( mandlová krémová polievka, citrónové kura s mandľami, pstruh na mandliach ai.). 

Nastrúhané alebo pomleté mandle zmiešané s medom a vodu môžme použiť ako náplň do celozrnných koláčov. Mandle sa pridávajú do ovocných aj zeleninových šalátov, omáčok, rôznych náplní, musli, pudingov a do zákuskov. Nasekané mandle skúste pridať do uvarenej ryže.

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mandle lúpané natural

  • 17.40€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom