- Krajina pôvodu
- Taliansko
- Alergény
- orechy (8)
- Energetická hodnota [kcal]
- 655
- Energetická hodnota [kJ]
- 2629
- Tuky [g]
- 61
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 4
- Sacharidy [g]
- 16
- - Z toho cukry [g]
- 4
- Bielkoviny [g]
- 15
- Soľ [g]
- 0,1
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Lieskové orechy sú plodom liesky obyčajnej. Rastie väčšinou v pároch v šupinatom obale, z ktorého sa počas zrenia vylúpi. Najväčším svetovým producentom lieskových orieškov je Turecko (okolo 60–70% celkovej produkcie), ktoré je údajne i krajinou ich pôvodu. Volne v prírode liesku nájdeme v celom miernom pásme Európy.
Pri ich nadmernej konzumácii môžete pocítiť pálenie záhy.
V kuchyni
Lieskové oriešky sa používajú v rôznych formách – namleté alebo nasekané - do obilných kaší, krémov, zmrzlín, do zeleninových i ovocných šalátov, müsli. Pripravuje sa z nich výborné orechové mlieko, orechové maslo, orechová pasta. Nastrúhané sú vhodné do cesta múčnikov alebo ako náplň do koláčov.
Pre zaujímavosť
Lieskové vetvičky v minulosti slúžili k výrobe čarodejníckych paličiek. Lieskový ker sa stal symbolom zakopaných pokladov, lásky a plodnosti. Lieskové oriešky tak bývali často súčasťou svadobných obradov. Doporučujú sa ľuďom ťažko fyzicky a duševne pracujúcim, študentom a deťom.
Olej získaný lisovaním sa užíva hlavne v parfumérii a maliarstve.