Kakaový nápoj s trstinovou šťavou
Krajina pôvodu
Česko
Zloženie
čiastočne odtučnený kakaový prášok z nepražených kakaových bôbov s obsahom 11.56% kakaového masla, trstinová šťava Panela BIO. Podiel kakaovej sušiny 35%.

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
384
Energetická hodnota [kJ]
1620
Tuky [g]
5.43
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
3.26
Sacharidy [g]
69.4
- Z toho cukry [g]
49.32
Vláknina [g]
11.1
Bielkoviny [g]
8.71
Soľ [g]
0.056
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Používa sa ako klasické "granko" - do 250 ml mlieka (vody) dať 2-3 čajové lyžičky prášku a zamiešať. 

Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov). Kakovník je pôvodom z Amazónie v južnej Amerike, je prirodzenou rastlinou amazonských dažďových pralesov. Objavili ho pred viac ako dvoma tisícmi rokov, ale jeho plody vo väčšej miere začali využívať až pôvodní obyvatelia Mexika - Aztékovia a Máyovia. Nápoj, ktorí pripravovali z kakaových bôbov, nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali chilli korením, alebo vanilkou, namiesto cukru. Z aztéckeho názvu xocolati pochádza aj názov čokolády. Prvým Európanom, ktorý sa s kakaovými bôbmi stretol, bol v roku 1502 Krištof Kolumbus, počas svojej štvrtej plavby do Ameriky. Na starom kontinente kakaový nápoj spočiatku nenašiel veľa prívržencov. Až keď ho v Španielsku začali ochucovať cukrom a škoricou, stalo sa kakao pochúťkou majetných ľudí. Dokonca ho používali v strednej Amerike pred španielskymi dobyvateľmi, ako platidlo. V 17. storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum.


Kakaový nápoj s trstinovou šťavou

  • 1.21€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom