Jesť či nejesť mäso?
05.02.2021
U nás vo firme sme mali doteraz jednu vegetariánku
a ostatní traja mäso jedli. Janči sa však rozhodol vrátiť ku svojim
vegetariánskym koreňom. Týmto rozhodnutím sa pomer vyrovnáva. Príčiny prečo ľudia
mäso nejedia je viacero, myslíme si však že sú dve hlavné, ktoré vo svete
prevládajú. Niekto neje mäso kvôli zdraviu, iní zasa kvôli súcitu so
zvieratami. Toto platí prevažne na západe, resp. v tej bohatej časti sveta
kam patríme aj my, kde je mäsa dostatok. Pomaly sa však začína objavovať aj
tretí dôvod a to je ekológia. A to bol aj Jančiho dôvod.
Uhlíková stopa mäsa je obrovská.
My v BezOdpadu sa snažíme
znižovať náš negatívny vplyv na planétu, ale žiaľ autá nevieme ihneď prestať
používať, pretože bývame na dedine. Dokonca ani jednorazové plasty nevieme úplne
eliminovať. Zato však prestať jest mäso
nie je až také náročné. Áno sú rôzni ľudia, s rôznymi telesnými konštitúciami,
ale predstavte si, že by bola vojna a mäsa by bolo málo. Neumreli by sme.
Boli by sme radi za hocijakú stravu.
Tak ako je to s tým zdravotným aspektom?
Sú ľudia
ktorí, tvrdia, že mäso v črevách zahníva a nie je pre nás nevyhnutné.
Sú však aj ľudia, ktorí tvrdia, že mäso je esenciálna súčasť našej stravy. Myslíme
si, že tu sa netreba rozprávať ani čítať veľa teórie. Tu sa jednoducho treba
pozorovať. Ako sa cítite keď jete mäso každý deň? A ako sa cítite keď ho
jete 1x do týždňa? A čo keď ho
vyradíte úplne. Po pár mesiacoch sami na sebe zistíte kedy ste sa cítili
najlepšie. Ak k tomu potrebujete západnú vedu, dajte si zmerať krv
a všetky ostatné parametre u doktora. Telo vám samé povie čo je pre
neho najlepšie. Reči typu: homo sapiens sú lovci a zberači sú príliš veľké
zjednodušovanie.
Etika vegetarianstva
Etický dôvod nejedenia mäsa vychádza zo súcitu
a zodpovednosti voči všetkému živému. Keby sme si všetko skonzumované mäso
museli sami chovať, nejedli by sme ho tak veľa. Zvieratá by mali prirodzenejší
výbeh. Prirodzenejšiu stravu a boli by v bližšom kontakte
s ľuďmi, čo by tiež prispelo k ich lepšiemu životu. Už to by viedlo
k zníženiu zabíjania. Ľudia s naozaj rozvinutým súcitom voči živým
bytostiam ich zabiť nedokážu vôbec.
Ekológia nejedenia mäsa
Teraz pridáme aj pár faktov, nie len naše osobné názory. Už len
základný internetový prieskum vám ukáže, že hovädzie a jahňacie mäso má
najvyššiu uhlíkovú stopu spomedzi všetkých potravín. Čo je uhlíková stopa sa
dočítate
TU. Oxid uhličitý (CO2) nie je to jediný plyn, ktorý otepľuje planétu. Ostatné plyny (ako
metán ktorý produkujú zvieratá, oxidy dusíka a pod.) sa prerátavajú na
merné jednotky CO2. Posledné výskumy z roku 2020 ukazujú, že vedci spravili pár chýb. Napríklad tým, že zabudli zarátať životnosť metánu (krátka) voči
životnosti oxidu uhličitého (dlhá) a tak sú tie kravičky so všetkým tým
vyprodukovaným metánom ekologickejšie ako sa na prvý pohľad zdalo. Stále však
platí, že mäso má najväčšiu uhlíkovú stopu. Najlepšie je to vidieť
v príkladoch kde je to prerátané na kalorie. Napríklad na 1000Cal
jahnacini pripadá 20.9Kg CO2, zatial čo na tých istých 1000 kalorií kravička
vyprodukuje len 13.8Kg CO2. Veľý rozdiel? Hm, ale všetko ostatné sú už len
jednociferné čísla, a taká šošovica už „vyprodukuje“ len 0.8Kg
CO2/1000kal. Vidíte ten rozdiel? To je 26x menej! A vy ste pritom rovnako
najedení a prijali ste rovnaký podiel kalórii!
Aha, teraz si mnohí asi hovoríte a čo bielkoviny!?
Predsa mäso má najviac bielkovín. Nuž to nie je pravda. Je to podobný mýtus ako,
že kravské mlieko je potrebné pre vývoj kostí! Napríklad 100g šošovice obsahuje
24g bielkovín a Hovädzia sviečková 22g. Nie je to veľký rozdiel, ale pri bielkovinách
každý gram zaváži, pretože priemerný denný prísun je okolo 60g. Pozrite si tento
graf. Ďalšie argumenty sú vitamín B, Zinok, Aminokyseliny... same story! Áno
mäso ich obsahuje, ale aj iné potraviny ich obsahujú. A opäť mnohé
v oveľa väčších množstvách. Výhoda mäsa je, že ak to s ním človek
nepreháňa, tak naozaj dostane do svojho tela všetko potrebné bez toho aby musel
veľa rozmýšľať nad pomerom Amínokyselín, gramoch proteínu a iných
zložitých biochemických reakciách vo svojom tele. Ak sa niekomu nechce si o tom veľa zisťovať
a má pocit, že by nejedením mäsa hazardoval zo svojim zdravím, tak je pre
neho najjednoduchšie mäso konzumovať. Súhlasím. Mám však k tomu zopár
keby:
- Keby nás nebolo 7 miliárd
- Keby sme mäso nejedli 3x denne, každý deň
v roku!
- Keby sme si svoje mäso vychovali sam
- Alebo aspoň keby sme sa chovali k zvieratám
s rešpektom.
Konzumácia mäsa neustále rastie. Už to nie je ako pred pár
desaťročiami, či pred 100 rokmi! Je nás oveľa viac a zároveň oveľa viac
ľudí mäso konzumuje pravidelne! Takže mäsokombináty nestíhajú nasýtiť dopyt.
Alebo doplniť našu nenásytnosť?
Na záver niečo pre fajnšmekrov.
Minule som sa na túto tému
bavil s Jožkom Fekiačom z Divokých záhrad. On je nadšený mäsožrút a tak bola
diskusia viac ako plodná. Podľa neho výskumy zaoberajúce sa uhlíkovou stopou
mäsa, nezahŕňajú faktory typu: keď krava žuje trávu, tak má krk pri zemi
a tak jej grgy (ktoré sú spolu s prdmi hlavným zdrojom CO2 stopy
hovädzieho) sú sčasti absorbované špeciálnymi metán-papajúcimi baktériami
v zemi. Kravy totiž produkujú enormné množstvo metánu vo svojom prvom
žalúdku a metán je 34x silnejší skleníkový plyn ako oxid uhličitý. Čiže voľne
sa pasúca krava má oveľa nižšiu uhlíkovú stopu ako krava čo slnko sveta nevidí.
Alebo ovce. Však spásajú trávu, ktorú potom nemusíme kosiť benzínovými
kosačkami. A čo doprava? Bežné hovädzie je z Argentíny. Samozrejme
väčšina mäsa je balená v plaste. Čiže nie je mäso, ako mäso. Ak si ho dochováte
sami, jeho uhlíkovú stopu určite zmierňujete. K čomu sme s Jožkom
dospeli bolo, že bežné štatistiky sa zameriavajú na mestského konzumenta
a ten si teda svoje mäso dochovať nemôže, ani bežný majiteľ domu
neprestane kosiť svoju trávičku hneď ako prerastie nad 2cm ultra rovnou
kosačkou. Porovnávať však uhlíkové stopy jednotlivých ľudí –mestských,
dedinských, farmárskych vôbec nie je jednoduché. Takže do tejto problematiky sa
púšťať už nebudeme.
Ja som sa rozhodol za seba. Rok mäso jesť nebudem. Mám tak
lepší pocit. Je to pre mňa jednoduchšie ako nepoužívať auto a aspoň svojou
troškou prispievam k lepšej budúcnosti.