Hrach žltý polený

Hrach pochádza pôvodne z Číny. Už v roku 8200 pred n.l. ho pestovali na Cypre a v Homérových časoch sa považoval za dar Bohov. Hrach obsahuje málo kalórií, pozostáva z 23 % bielkovín, 41 % sacharidov, ostatok tvorí škrob, a potom asi pol percenta tvorí tuk.


Hrach a naše zdravie

Hrach má výrazne omladzujúce účinky , vďaka  jedinečnej kombinácii horčíka a nukleových kyselin. Prečistuje tráviacu sústavu (obsahuje vlákninu ) a má detoxikačné účinky, dodá množstvo energie a dostatočne zasýti . Je preto vhodný hlavne pre fyzicky pracujúcich ľudí a športovcov.

Podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. Hrášok by mali konzumovať pacienti, ktorí majú slabé srdce, chlopňové chyby, kardiomyopatiu (ochorenie srdcového svalu sprevádzané poruchou srdcovej funkcie) alebo ischemickú chorobu srdca , účinne znižuje vysoký cholesterol. Má blahodárne účinky na nechty a vlasy a oči. 

Hrach je veľmi vhodná potrava pre tehotné a dojčiace ženy. Je bohatý aj na kyselinu listovú, ktorá pôsobí preventívne pri vývoji nervovej sústavy plodu. Obsahuje vitamíny B1, B2 , B6, B9  a vitamín C. Z minerálov sú to draslík , fosfor ,  horčík ,sodík ,vápnik, zinok a železo. Hrach obsahuje až 50 % globulinov (legumin a vicilin).


V kuchyni

Hrach lúpaný a polený má výhodu, že je rýchlo uvarený. Nemusíte ho predom namáčať, len prepláchnuť. Uvarený je asi za 30 minút. Skvelú krémovú polievku alebo kašu vykúzlite za pár minút. Je veľmi sýty a výdatný, v kombinácii so zeleninou a obilninami poskytuje bielkoviny vysokej kvality. 


Žltý alebo zelený hrach? 

Príprava a obah látok je rovnaký, rozdiel je v chuti. Zelený hrach má totiž výraznejšiu chuť.


Hrach žltý polený

  • 1.16€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
293
Tuky [g]
1,3
Sacharidy [g]
60,5
Bielkoviny [g]
23,2
Vláknina [g]
13