Bio, či NeBio? či je to jedno?
Keď som prvý krát videl v obchode nálepku BIO, písal sa rok 2007, bol som vtedy na ročnej stáži v Anglicku. Prvé čo ma napadlo, bolo v podstate klišé: "pcha, Briti potrebujú BIO jablká, lebo doma nič nepestujú". Keďže som nebol veci znalí, mal som veľmi skreslené vnímanie čo majú BIO produkty za sebou a prečo sú drahšie. Pár krát som ich však vyskúšal, lebo som očakával lepšiu chuť.
Je Bio o chuti?
Myslím, že do tejto pasce sa dostalo mnoho ľudí a niektorí sú v nej doteraz. BIO produkty vnímame ako niečo zdravé, dobré pre telo, možno chutnejšie, niečo čo si doprajeme keď máme dosť peňazí. Ak sa však na túto tematiku pozrieme optikou vedy, ktorá sa rada pozerá na obsah živín, vitamínov, minerálov a pesticídov, tak veľký rozdiel nenájdeme. Takže o zdraví to nie je. Tak o čom?
Je Bio o zdraví?
Aj Bio farmári používajú hnojivá. Len nie syntetické. Je mnoho štúdiu, ktoré dokazujú, že Bio produkty nie sú "zdravšie" a dokonca niekedy ani nemajú nižší obsah škodlivých látok. Súhlasím. Iba dodám, že "zdravosť" potravín sa nedá merať iba vedeckými metódami. Láskavosť a starostlivosť, ktorú do potravín dávajú farmári na rodinnej farme prístrojmi nezmeriate. Áno, je pravda, že doma pestované jablká, alebo doma chované sliepky nie sú Bio! Resp. nemusia byť. Tak opäť o čom to Bio je, resp. má byť?
Dnešné normy na Bio potraviny sú veľmi prísne. Farmári čakajú X rokov, kým môžu prepísať svoju pôdu na účely Bio produkcie. Ovce nemôžu ani len prejsť cez susedovu lúku, ktorá nie je Bio certifikovaná (reálne sa to stalo na Slovensku). Získať povolenia, je často nad sily a schopnosti farmárov. Ja viem, papiere nie sú všetko, oklamať, alebo obísť sa dá všeličo. Ale sme na Slovensku, ktoré je v Európe, nie v Afrike. U nás zákony ako-tak platia a kontroly sa reálne vykonávajú. V našom obchode máme pravidelne raz ročne Bio kontrolu a nie je len o správnom vyplnení formulárov. Aj napriek tomu, že nás stojí nemalé peniaze, som rád, že certifikáty existujú, lebo zabezpečia, že Bio za niečím stojí. Aj keď pri niektorých normách sa chytám za hlavu. Ale tom potom. Tak prečo to Bio?
Je Bio o šetrnosti k prírode?
Prečo ho však kupovať, keď je drahšie a nie je zdravšie? Za nás je odpoveď jednoduchá: lebo jeho produkcia, pestovanie, či chov, je dlhodobo udržateľnejšia. Používa metódy a formy, ktoré sú šetrné na vodu, pôdu, flóru aj faunu. Čiže v sekundárnom význame ja pre nás. Avšak je tu jeden problém. Tieto metódy sú udržateľnejšie hlavne k prírode. K Zemi. Nie k ľudom ako takým. Na nasýtenie 7 miliárd ľudí bio produkcia nestačí. Stále je na svete veľa ľudí, ktorí hladujú a ešte viac ľudí, ktorí sú radi, že majú aspoň jedno jedlo denne. Bio produkcia je pomalšia. Má menšie výnosy. Nezhorší sa to ešte keď bude narastať podiel potravy vypestovanej bio formou? Tento aspekt sa nedá dostatočne opísať v jednom článku. Myslím, že naňho ani neexistuje jedna univerzálna odpoveď. Veľmi záleží na tom kde žijete, aké potraviny konzumujete, aký máte príjem, aké máte zdravie atď. Možno aj to ako inak šetríte životné prostredie. A to mám na mysli, stále len nás ľudí z Európy. Na celosvetovej úrovni je to ešte komplikovanejšie a zložitejšie. Napríklad Palmový tuk. Hovorí sa, že v Bio kvalite neexistuje. To čo robia palmové plantáže s pôvodnou flórou je doslova hardcore. A čo oblečenie? Bavlna vs. syntetika? K tematike pracovnej sily sa radšej ani nejdem rozvášňovať....
Nestačilo by nám menej?
Jedna vec je však jednoduchá a univerzálna všade tam, kde je jedla aj peňazí dostatok (zatiaľ), čiže aj na Slovensku. Potrebujeme toho tak veľa? Potrebujeme mať tri plnohodnotné jedlá denne a medzi tým dva snacky a ešte koláčik, či kávičku? Nie sme trochu rozmaznaní ľahkou dostupnosťou jedla zo supermarketov? Nestačilo by nám menej, aj keď drahšieho Bio jedla? A čo len jedla? Nestačilo by nám menej všetkého? Niekedy mám pocit, že sa utápame vo veciach, ale to je tiež na iní článok...
Nie som výhradný fanúšik Bio potravín. Jeme a kupujeme aj Nebio. V pomerne veľkej miere. Chcel som len vyzdvihnúť pár faktov:
- Bio produkcia nie je makrobioticky zdravšia pre človeka. Je šetrnejšia k prírode, vďaka poľnohospodárskym metódam aké sa pri nej používajú
- Bio produkcia nenakŕmi celú planétu (zatiaľ), ale na tejto planéte je viac obéznych ľudí ako podvyživených.
- Bio produkcia nie je pre každého, ale nemohla by byť pre vás?
- Bio nie je nálepka, za ktorú sa platí preto, že niekto chce viac zarobiť (aspoň teda vo väčšine prípadov)
- Bio nie je nálepka pre to aby náš nákupný košík vyzeral viac posh.
- Bio je drahšie, ale len zdanlivo. Keby sme k cene Nebio potravín začali prirátavať "daň" za zničenú pôdu a nadmernú spotrebu vody váhy by sa obrátili.
Ak máte chuť diskutovať, kľudne mi napíšte. Zoberte si z tohto článku, čo je pre vás prospešné a zanechajte čo je pre vás neprospešné. A na záver jeden inšpiratívny TED talk: https://www.youtube.com/watch?v=e1A3mdpElgg