Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu.  Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Momentálne je najväčším producentom šošovice vo svete Kanada.


Šošovica a naše zdravie

Šošovica sa považuje za nízkotučnú a nízkokalorickú, teda skôr diétnu strukovinu. Okrem správneho pôsobenia na náš črevný systém, má aj iné vynikajúce účinky. Je to strukovina so značným obsahom vitamínov skupiny B a minerálov (draslík, fosfor, horčík, vápnik). Ďalej obsahuje kyselinu listovú , saponíny - predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam. Má v sebe aj veľa železa a tým podporuje tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi. Keď do uvarenej pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy (vitamín C), uľahčíme vstrebávanie železa.

Doporučuje sa pri odtučňovacích kúrach, pri chudokrvnosti a pri problémoch so zvýšeným cholesterolom. Podobne ako ďalšie strukoviny reguluje činnosť čriev a funguje ako skvelá prevencia pri zápche.

Je vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi a to tak, že nerozpustná vláknina v šošovici pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať krvný cukor.

Kvôli svojim skvelým nutričným hodnotám je šošovica veľmi cennou potravinou pre vegetariánov. V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva do tela plnohodnotné bielkoviny.  Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.


V kuchyni

Pred varením je doporučené šošovicu namáčať aspoň na 2 hodiny v teplej vode. Dá sa uvariť aj bez namáčania, no trvá to dlhší čas. Šošovica je veľmi rozšírená v indickej kuchyni, kde ju nájdeme pod menom dhal.

Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice na osobu, pričom po uvarení sa tento objem až strojnásobí (180 g).  Hodí sa k mäsitým aj k zeleninovým pokrmom. Polievka, prívarok či len ako príloha vám spestrí jedálniček a obohatí ho o cenné látky a vitamíny. 



Šošovica

  • 1.56€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko