Tento bôb je vypestovaný na Slovensku. Odroda je rodinná, jej pôvod nie je známy.
Bôb (vicia faba, faba vulgaris) je v angličtine tiež známy ako broad beans, alebo fava beans.
Prečo jesť bôb?
Bôb, kedysi najznámejšia potravina našich predkov, sa stratil z našich stolov aj z kuchárskych kníh, aby sme ho v dnešných časoch opäť objavili a vrátili mu čestné miesto v jedálnom lístku.
Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.
Bôb je pre naše telo významým zdrojom bielkovín (až 25 percent v sušine), ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v nie-ktorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum. [zdroj]
Priznajte sa, kedy ste naposledy jedli bôb?
Asi najväčšia bôbová klasika je hnedá polievka s fazuľou. Rovnako dobre sa však bôb hodí ako príloha k iným jedlám, prípadne ako pomazánka alebo dip. Napríklad egyptská ful medames sa nápadne ponáša na cícerový hummous. Veľmi podobné suroviny, akurát miesto cíceru je v nej bôb. [zdroj]
Bôb
-
6.89€
- Dostupnosť: Skladom
- Krajina pôvodu
- Slovensko
- Energetická hodnota [kcal]
- 88
- Tuky [g]
- 0,7
- Sacharidy [g]
- 18
- Bielkoviny [g]
- 8
- Vláknina [g]
- 8