Zloženie: paradajky, morská soľ.

Názov tejto rastliny sa vyvíjal a jeho súčasná medzinárodná podoba – tomato – sa zaužíval až v 19. storočí. Medzinárodný názov pochádza z jazyka Aztékov, kde sa táto rastlina nazývala xitomatl.

Rajčiak jedlý pochádza zo Strednej Ameriky a Južnej Ameriky, pričom divorastúce formy rajčiaka sa vyskytujú od severu Čile po Venezuelu. Najväčšia rozmanitosť kultúrnych foriem sa nachádza v Strednej Amerike. Tam ich kultivovali Aztékovia a Mayovia, približne od roku 200 pred naším letopočtom. Semená rajčiaka sa našli pri vykopávkach južne od Mexiko City, v jaskyniach v údolí Tehuacán.

Rajčiak doviezol do Európy v roku 1498 Krištof Kolumbus, konkrétne to bolo do Španielska a Portugalska.

Paradajky a naše zdravie

Rajčina - paradajka bsahuje látku zvanú lykopén, ktorý je dokázateľne účinný pri zabraňovaní rastu rakovinových buniek. Tak paradajky dokážu znížiť riziko vzniku nádoru až o 73 %. Táto látka sa lepšie uvoľňuje a jej množstvo rastie po tepelnej úprave. Najlepšie je, ak sú paradajky pripravené v kombinácii s olejom, ktorý zlepšuje celkové vstrebávanie tejto látky do tela. Rajčiny obsahujú minerály  draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok, veľa vlákniny a vitamíny A, B, E a C.

V kuchyni

Používajú sa do omáčok a rôznych zeleninových jedál. Sú dosť slané, takže jedlo už netreba veľa soliť.

Recepty


Pre zaujímavosť

V 17. a 18. storočí bol rajčiak považovaný najmä za okrasnú rastlinu, je známych len niekoľko prípadov využitia tejto rastliny v medicíne. Anglický preklad knihy The Complete Herbal však uvádza, že v roku 1719 sa Rajčiak jedlý používal najmä v Taliansku. Koncom 18. storočia sa rajčiaky začínajú používať v bežnej kuchyni. Okolo roku 1900 sa rajčiak rozšíril už aj do Nemecka a používal sa prevažne v južnej časti Nemecka na prípravu štiav, polievok a rôznych šalátov.

[zdroj]





Sušené paradajky

  • 1.86€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Taliansko