Škorica mletá BIO, druh Ceylon.

 Je to vnútorná vrstva kôry stromu, ktorý je príbuzným vavrínu (bobkový list) a existujú dve základné formy škorice: cejlónska - je svetlejšia, jemnejšia a označovaná tiež ako pravá škorica a čínska - je tmavšia, silnejšia a označuje sa ako nepravá škorica alebo cassia. Pôvodne pochádza zo Srí Lanky. Písomná zmienka o pravej škorici – Cinnamomum zeylanicum, Kwai, čo v preklade z čínštiny znamená dnes, siaha do roku 2800 pred našim letopočtom, do oblasti dnešnej Číny. Botanický názov bol neskôr odvodený z arabského výrazu „amomon“ - voňavá rastlina. Egypťania používali škoricu na balzámovanie.

Škorica a naše zdravie

  • podporuje účinok inzulínu
  • znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu
  • mierne znižuje krvný tlak
  • podporuje pevnosť cievnej steny
  • mierne znižuje zrážanlivosť krvi
  • antioxidačný
  • antibakteriálny a fungicídny
  • relaxačný
  • karminatívny – podporuje uvoľňovanie črevných plynov
  • podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov

Účinné látky: anthokyaníny, cinamaldehyd, eugenol, cineol, cinamyl acetát.

Škorica obsahuje kumaríny, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu poškodiť pečeň a obličky. Najviac ich obsahuje škorica typu Cassia. U cejlonskej škorice je obsah kumarínov výrazne nižší. V tehotenstve sa odporúča užívať škoricu len ako príležitostné korenie.

Účinky na zdravie

V kuchyni

Škorica sa používa ako vonná prísada do sladkých jedál, niektorých druhov čokolády a kávy kapuccino. Pridáva sa do kakaa, likérov a je ťažké si predstaviť jablkový koláč bez škorice. Škorica dodáva príjemnú vôňu kompótom.

Pre zaujímavosť

V dávnej minulosti sa škorica vyvažovala zlatom. Za zázračnú ju považovali už starí Gréci a Egypťania. Už v stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete.

Škorica mletá BIO

  • 3.50€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Indonézia
Kvalita
BIO

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
272
Tuky [g]
3.2
Sacharidy [g]
56
Bielkoviny [g]
3.9
Vláknina [g]
24.35