Kuzu sa získava z koreňa rastliny Pueraria lobata - vínny ker, ktorý pôvodom pochádza z Japonska. Tento veľmi tvrdý, divý koreň má nesmiernu energiu - môže prerásť i skalou.

Kuzu a naše zdravie

Kuzu obsahuje látky, ktoré pomáhajú pri nachladnutí (predovšetkým v jeho počiatočnom štádiu) - zmierňuje horúčku a podporuje potenie. Zároveň pomáha uvoľniť napätie vo svalových nervoch a podporuje správnu cirkuláciu krvi. Podporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Má priaznivé účinky aj pri problémoch ako sú bolesti hlavy, zvonenie v ušiach, očné napätie a nespavosť. Priaznivo  pôsobí aj na vysoký krvný tlak.

V kuchyni

Používa sa na zahusťovanie do polievok, omáčok a pudingov, ktorým dodáva unikátnu hladkú konzistenciu.

Návod na prípravu
Na jednu šálku tekutiny rozdrvte asi 1-2 lyžičky kuzu, rozpustite v studenej vode a potom pridajte do polievok, omáčok, pudingov a za stáleho a pomalého miešania nechte zovrieť na miernom plameni. Potom odstavte. Kuzu by sa nemalo dlho variť.

Viac o kuzu + recepty

Pre zaujímavosť

Tradične sa koreň kuzu zbieral neskoro na jeseň až v prvých zimných týždňoch. Bola to veľmi nákladná a ťažká práca. Po vybraní korene narezali pílkou a potom ich ručne obmývali v horských potokoch. (V zime!). Pritom sa vymýval z koreňov škrob. Pretekajúca tekutina bola zhromažďovaná v nádržiach, kde sa mohol škrob usadzovať a hustnúť.

Kuzu škrob BIO

  • 5.26€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Japonsko
Kvalita
BIO

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
339
Tuky [g]
0.2
Sacharidy [g]
84.1
Bielkoviny [g]
0
Vláknina [g]
0.4