Vyskytuje sa v Číne, Japonsku, Kórei a okolí; na Slovensku len ako pestovaný druh. Plod sa nazýva po čínsky kou-čchi (po anglicky goji).

Goji a naše zdravie

Z nutričného hľadiska sú Goji možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte. Obsahujú 18 druhov aminokyselín vrátane všetkých ôsmich esenciálnych (arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán, valín), 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo, meď, vápnik, germánium a selén), je aj veľmi bohatým zdrojom karotenoidov, čo signalizuje aj jeho výrazné červené zafarbenie. Obsahuje dokonca viac betakaroténu ako mrkva. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B6 a E a beta-sitosterol. Goji obsahuje silné antioxidanty.

V kuchyni

Sušené plody môžete kombinovať s iným sušeným ovocí či orieškami. Z kustovnice sa pripravuje čaj, ovocný koktail, pridáva sa do jogurtov, ale dokonca aj do múčnikov, kedy sušené bobule kustovnice nahrádzajú napríklad hrozienka. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 3 – 5 gramov denne (malá hrsť). Maximálna odporúčaná dávka je 10 gramov denne.

Pre zaujímavosť

V tradičnej čínskej medicíne sú plody kustovnice čínskej nezastupiteľné a používajú sa po stáročia. Je využívaná najmä ako doplnok stravy alebo sa pripravuje v podobe čaju. Ako liečivé sa využívajú okrem plodov aj ostatné časti rastliny – lístie, kôra a korene. V Číne sa kustovnica čínska považuje za liečivú potravinu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Využívanie jej liečivých plodov sa datuje v Číne od obdobia konca dynastie Ming (1368 – 1644). Účinky napomáhajúce k predĺženiu života podporuje mýtus, že Číňan Li Qing Yuen sa dožil 252 rokov (1678 – 1930) vďaka pravidelnej konzumácii plodov kustovnice čínskej.

[zdroj]

Kustovnica čínska - GOJI

  • 1.69€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Čína

Priemerná výživová hodnota na 100g

Tuky [g]
0,7
Sacharidy [g]
21
Bielkoviny [g]
12
Vláknina [g]
6,5