Tymián BIO - Sonnentor

Pôvodnou oblasťou rozšírenia tymiánu je západné Stredomorie až po Taliansko. U nás sa dá bez väčších problémov pestovať. 

Tymián a naše zdravie

Hlavnou zložkou silice je tymol, potom p-symol, krvakrol, a-pinén, linalol, borneol a cineol. Ďalej obsahuje 10 percent trieslovín, organické kyseliny, horčíny, saponiny a flavonidové kyseliny. Zápar vo forme čaju pijeme pri liečení krčných a hrudných infekcií, zmierňuje zároveň žalúdočné problémy, pomáha pri zlom trávení. Tymol je vzácna, vysoko baktericídna, teda dezinfekčná látka, podobne aj mentol. Droga rozpúšťa hlieny, v ľudovej liečbe sa používa ako kloktadlo proti čiernemu kašľu a zápalu priedušiek. Tymiánová droga pri vnútornom použití zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav a reguluje zloženie črevnej flóry. Zvonku sa používa vo forme obkladov a kúpelí pri liečbe kožných chorôb, rán, vredov a pod. Osviežujúca tymiánová kúpeľ potom celkovo povzbudzuje fyziologické funkcie organizmu. 

V kuchyni

Má v kuchyni mnohostranné využitie. Korení sa ňou mäso (i hydina, ryby a divina), údeniny, syry, šaláty, strukoviny, dusená zelenina, perkelty, hríby. Pre svoju silnú arómu býva hlavným korením, ale môže sa kombinovať aj s petržlenom, cibuľou a bobkovým listom.

Pre zaujímavosť

Tymián používali ľudia už v stredoveku. Meno tymián pochádza vraj z egyptského tham-thm. Starí Egypťania používali silicu tymiánu pri balzamovaní múmií. Vedecké meno je odvodené z gréckeho thymos sila a mužnosť. Gréci pripisovali tymiánu silu a osviežujúce účinky. Tymián je významnou medonosnou rastlinou, a z toho dôvodu bol vraj v Aténach pestovaný. Od stredoveku až po dnešok patrí tymián k obľúbenému koreniu.



Tymián BIO

  • 5.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Nemecko
Kvalita
BIO