Paprika ročná je pôvodom zo Strednej Ameriky a vďaka Krištofovi Kolumbovi sa dostala do Európy. Paprika sa rozšírila aj do Afriky, blízkeho východu, juhovýchodnej Ázie a do Japonska. Hojne sa pestuje na južnom Slovensku a Maďarsku. Je typickým a obľúbeným korením maďarskej kuchyne, veď maďarské jedlá sú známe na celom svete podľa papriky. 

Korenie sa získava po usušení a pomletí dozretého plodu. Jeho hodnotu určuje použitý druh a kvalita meliva (pomer dužiny, semien a žíl). Živo červenú farbu poskytuje farbivo, ktorého štipľavé druhy majú viac, kým v neštipľavej paprike chýba kapsaicín.

Paprika a naše zdravie

Paprika obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. Kapsaicín povzbudzuje činnosť tráviaceho traktu. Napomáha pri prechladnutí, posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pokožku pred slnečným poškodením. Paprika podporuje metabolizmus a pomáha spaľovať tuky. Obsah vitamínu C je v čase mletia ešte veľký, no neskôr počas uskladnenia postupne klesá. 

V kuchyni

Paprika má výraznú, aromatickú chuť. Paprika sa používa do množstva jedál, mali by sme si dávať pozor pri pražení sušenej papriky, pretože pri dlhšom ohreve hnedne, stráca farbu a nepríjemne zhorkne. Používa sa do polievok, pri príprave omáčok, ryže alebo šalátov.

Pre zaujímavosť

V Európe ju začali pestovať Španieli. Najskôr bola známa ako rastlina používaná na liečenie kožných chorôb. U nás sa stala korením až v 18. až 19. storočí a začalo sa jej pestovanie na poli. Čoskoro sa stala veľkoobchodným tovarom, lebo blokáda napoleonských vojen znemožňovala dovoz čierneho korenia. V súčasnosti hlavnými producentmi papriky je okolie Szegedu a Kalocse. 


Paprika sladká SR

  • 1.38€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko