Majorán BIO - Sonnentor. 

Majorán záhradný bol pôvodne udomácnený v Stredozemí, pestovali ho už starí Egypťania, Gréci a Rimania a počas križiackych vojen sa rozšíril do ostatnej Európy.

Majorán a naše zdravie

Hlavnou liečivou vlastnosťou majoránu je jeho silne utišujúci vplyv na nervovú sústavu, preto ho používame pri rozčúlení, stresoch, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti. V ľudovom liečiteľstve sa používa odvar pri chorobách horných ciest dýchacích, pri hnačkách žalúdočných kŕčoch a nadúvaní. Odvar pridávame do kúpeľa na odstránenie reumatických bolestí. Masť z majoránu je výborná na zapálené a ťažko hojace sa rany.

[zdroj]

V kuchyni

Používa sa do väčšiny údenárskych výrobkov. Korenia sa ňou i tučné mäsá a strukoviny. Vňať je vhodná do rôznych polievok, omáčok, plniek, gulášov a na všetky mäsité jedlá. Zväčša sa kombinuje len so soľou a čiernym korením, no v malých dávkach sa znáša i s tymianom, šalviou a rozmarínom. Droga majoránu tvorí súčasť korenia do "pizzy". Dlhým varením stráca svoju vôňu, pridáva sa preto až na koniec.

Pre zaujímavosť

V antickom Grécku vysievali majorán na hroby svojich blízkych, pretože verili, že to zosnulým prinesie večný pokoj a šťastie. V antickom Ríme aj v Grécku sa vili vence z majoránu pre novomanželov ako symbol lásky, cti a šťastia. Hipokrates vo svojich dielach píše o niekoľkých medicínskych využitiach majoránu. V starom Egypte sa majorán ako ďalšia z bylín podieľal na procese balzamovania.


Majorán BIO

  • 6.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
EU
Kvalita
BIO