Koriander siaty plano rastie v Stredomorí, oddávna sa pestoval v Egypte a Indii. Z koriandra sa zbiera plod, ktorý sa používa ako korenie. 

Koriander a naše zdravie

Koriander obsahuje 11 zložiek silíc (esenciálnych olejov), 6 druhov kyselín vrátane askorbovej – teda vitamínu C a kopu ďalších minerálov a vitamínov s významnými zdravotnými účinkami. Čistí organizmus a odstraňuje ťažké kovy,  pomáha endokrinnému systému, usmerňuje pankreas pri vylučovaní inzulínu a napomáha, aby sa do krvného riečišťa dostalo správne množstvo cukru. Týmto tiež napomáha tíšiť menštruačné kŕče. pomáha znižovať cholesterol, ničí baktérie, posilňuje trávenie. Koriandrové semiačka slúžia aj ako prevencia a liečba zápalu spojiviek  a iných očných ochorení. Čínska a indická medicína odporúča koriander pri stavoch slabosti, zvlášť pri rekonvalescencii. V ľudovom liečiteľstve sa používa proti červom. Externe sa používa v liehu pri reumatizme a bolestiach v kĺboch.

[viac o liečivých účinkoch]

V kuchyni

Koriander je príbuzný anízu, rasci a kôpru. Semienka koriandru sú súčasťou koreniacej zmesi „kari" vďaka ostro korenistej chuti. Pridáva sa pri dochutení polievok, šalátov a bielkovinových jedál. Ďalej pri nakladaní húb, červenej repy, kapusty, do pečiva, do omáčok a likérov. Mletý koriander sa používa i pri výrobe cukroviniek a je súčasťou perníkového korenia. 

Koriander mletý BIO

  • 3.50€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Rakúsko
Kvalita
BIO