Domovom rastlinky kardamovníku  tropické dažďové pralesy Kardamomských hôr (Cardamom Hills) v pohorí Ghat pri juhozápadnom pobreží Indie, vo výškach medzi 700 1500 m n. m. Pestuje sa aj na iných miestach Indie, na Srí Lanke, v Guatemale a v TanzániiMleté korenie sa nazýva kardamóm, ktoré je tiež jednou zložkou indického karí. Semená tiež význačnou zložkou indického garam masala, arabského baharatu, etiópskeho Berbere, piaf a radu sladkých jedál. Beduíni s ním ochucujú kávu, Dáni bábovky, tiež sa žuje pre osvieženie dychu, najmä v juhovýchodnej Ázii, kde sa pridáva k betelovým listom.

Kardamón a naše zdravie

Obsahuje omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny, mangán, vitamín B, bielkoviny, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík. Kardamón má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok. Keď rozhryzieme pár kardamónových semien, má to veľmi ukľudňujúci vplyv na nervovú sústavu, osvieži dych a zlepší trávenie. Eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál. Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela, spolu s medom pomáha pri astme, bronchitíde, grganí, prechladnutí, kašli a zachrípnutiu. Kardamón ďalej pomáha aj pri nutkaní na vracanie, žlcníkových problémoch, hemoroidoch, pocite pálenia či celkovej slabosti.

V kuchyni

Nájdeme ho v pokrmoch indickej, arabskej i čínskej kuchynii. Je súčasťou kari korenia a garam masaly. Koreníme ním veľmi opatrne, pretože ide o výrazné korenie. Kardamón má široké využitie v našej kuchyni, kde ho môžeme pridávať do ryže, pečiva, rôznych sladkostí, perníkov, výrobe likérov, zmrzlín, v Nemecku dotvára aj chuť niektorých údenín. Taktiež sa kardamón môže použiť na dochutenie pečeného ovocia, kompótov a rôznych ovocných šalátov. Vhodný je aj na dochutenie kávy, čaju… Denná doporučená dávka kardamónu je 1 mokka lyžička. Ak si pridávate kardamón do kávy alebo čaju, tak na jeden nápoj použite 1/3 mokka lyžičky.

Viac o kardamóne

Pre zaujímavosť

Kardamón  bolo známe už starým Grékom a Rimanom, ktorý kardamón považovali za vzácne a drahé korenie. Pôvodom je z Indie a Cejlónu. Starobylí Egypťania žuvali kardamonové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfém a Indovia považovali kardamón za liek na tučnotu.

Kardamón mletý BIO

  • 6.90€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Tanzánia
Kvalita
BIO