Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov). Kakovník je pôvodom z Amazónie v južnej Amerike, je prirodzenou rastlinou amazonských dažďových pralesov. Objavili ho pred viac ako dvoma tisícmi rokov, ale jeho plody vo väčšej miere začali využívať až pôvodní obyvatelia Mexika - Aztékovia a Máyovia. Nápoj, ktorí pripravovali z kakaových bôbov, nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali chilli korením, alebo vanilkou, namiesto cukru. Z aztéckeho názvu xocolati pochádza aj názov čokolády. Prvým Európanom, ktorý sa s kakaovými bôbmi stretol, bol v roku 1502 Krištof Kolumbus, počas svojej štvrtej plavby do Ameriky. Na starom kontinente kakaový nápoj spočiatku nenašiel veľa prívržencov. Až keď ho v Španielsku začali ochucovať cukrom a škoricou, stalo sa kakao pochúťkou majetných ľudí. Dokonca ho používali v strednej Amerike pred španielskymi dobyvateľmi, ako platidlo. V 17. storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum.

Kakao a naše zdravie

Indiáni považovali čokoládu za zdroj energie, múdrosti a sexuálnej potencie. Kakaové bôby obsahujú približne 300 chemicky identifikovateľných látok a patria medzi výnimočne komplexné potraviny. Majú vysoký obsah horčíka a okrem toho obsahujú vápnik, fosfor, železo, teobromín (stimuluje centrálny nervový systém a srdce, uvoľňuje svalstvo, znižuje krvný tlak a má diuretické účinky), organickú síru, meď, mangán, selén, zinok, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, aminokyseliny a v malom množstve kofeín. Kakaové bôby sú tiež jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov. Kakao má na ľudské telo stimulujúce aj uvoľňujúce účinky. Jeho zložky majú silný vplyv na fungovanie ľudského mozgu a podporujú vylučovanie chemických látok zodpovedných za pocity šťastia a pozitívnej nálady. Tiež navodzuje pocit bdelosti, chráni naše cievy pred arterosklerózou a srdcovocievnymi ochoreniami. V kakau sa nachádza látka, ktorá proti kašľu účinkuje lepšie ako kodeín (súčasť tradičných liekov proti kašľu).

V kuchyni

Kakaové zlomky sa dajú jesť len tak samé, no môžme nimi posypať napr smoothie, musli alebo kašu. Príjemné zmena pre konzumentov kávy môže byť pridaním kakaových zlomkov do kávy, aj kakao má mierne povzbudzujúce účinky. Výborne sa tiež hodia do ovocných šalátov, ale dokonca aj do zeleninových šalátov (zaujímavo chutí kombinácia kakaových bôbov a červenej cibule). Namiesto kúskov čokolády pridajte drvené kakaové bôby do nepečených aj pečených dezertov. 

Šalotková marmeláda s pivom a kakaovými bôbmi (anglicky)


Kakaové zlomky pražené

  • 14.32€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Ghana