Táto rastlina bola obľúbená už v staroveku a to v okolí celého Stredozemného mora ako aj v Ázii. Do strednej Európy sa dostal fenikel až počas stredoveku a hoci je určený najmä na vnútorné použitie, dajú sa z jeho plodov pripraviť aj rôzne nálevy, ktoré majú vonkajší dezinfekčný účinok.

Fenikel a naše zdravie

Vďaka svojej príjemnej chuti je obľúbenou základnou surovinou stredomorskej diéty. Je účinným detoxikantom, antioxidantom a má protizápalové účinky. Prispieva k zdraviu ciev a črevného traktu. Popritom fenikel podporuje trávenie, odstraňuje zápach z úst a jeho konzumáciou sa znižuje aj hladina cholesterolu v krvi. Feniklové plody obsahujú napríklad silicu, mastný olej, sacharidy, kumariny a iné látky prospešné pre organizmus.  Na vnútorne použitie je fenikel určený pri liečbe kašľa, prechladnutia aj kŕčov v bruchu. 

Viac o zdravotných účinkoch feniklu

V kuchyni

Feniklový čaj:1 kávovú lyžičku alebo 2 sáčky čaju, 5 deci vody, veľkú šálku

Fenikel vložte do hrnčeka a zalejte pol litrom vriacej vody. Čaj prikryte a nechajte lúhovať 12 – 16 minút. Potom čaj sceďte alebo vyberte sáčok čaju a nechajte vychladnúť. Teplý čaj pite  1 – 3 krát za deň po 1,5 – 2 deci



Fenikel BIO

  • 2.40€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Kvalita
BIO FAIRTRADE

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
431
Tuky [g]
14.9
Sacharidy [g]
44.45
Bielkoviny [g]
15.8
Vláknina [g]
27.75