Bazalka pravá je jednoročná liečivá rastlina. Má špecifickú intenzívnu vôňu. Ľudovo sa bazalke hovorí i basilika, prípadne bazalienka. Bazalka je medonosnou rastlinou, pre svoju bohatosť kvitnutia je veľmi cennou včelárskou rastlinou. Bazalka pôvodne pochádza z oblasti Indie, pestuje sa už od staroveku. Do Európy bola bazalka privezená v 16. storočí najmä ako okrasná rastlina. V súčasnosti existuje veľké množstvo odlišných druhov bazalky s rozmanitou farbou kvetov i listov.  Existuje približne 50 druhov polokerov a bylín, ktoré rastú v tropických až miernych podnebných pásmach.

Bazalka a naše zdravie

Bazalka obsahuje predovšetkým silice (eugenol, očami), triesloviny, flavonoidy, glykozidy, tanínom, cinoel ai. Bazalková silica je ale veľmi výrazná, a preto je vhodné, najmä u čerstvých listov, opatrnosť pri dávkovaní. Príliš veľké množstvo účinných látok naopak skôr sliznice či nervové centrá podráždi, než upokojí (ako u každej byliny s veľkým obsahom silíc).

Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Ľudia, ktorí častejšie dostávajú kŕče, by mali denne preventívne piť šálku čaju z bazalky. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Bazalka má uplatnenie i v aromaterapii. Bazalka účinkuje i protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom. Je vhodná pri nespavosti a pomáha pri bolestiach hlavy. 

V kuchyni

Výborne sa hodí do šalátov, polievok, paradajkovej šťavy a omáčok. Používame ju i na dochucovanie majonézy a na prípravu bylinkového masla. Skvele dopĺňa jedlá z tekvice, fazule a húb. Bazalkou taktiež koreníme mäsité jedlá. Jej výraznú chuť neprehluší ani cesnak a spolu s ním tvorí bazalka klasickú omáčku "PESTO". Bazalku pridávame do varených jedál tesne pred dovarením. Ostrosť chuti tejto bylinky sa zvyšuje varením.

Bazalka BIO

  • 6.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Egypt
Kvalita
BIO