Zloženie: Pražené kávové zrná, 100% arabika (70 %), kakaová hmota, kakaové maslo, trstinový cukor, vanilka .

Už 4 zrniečka tejto kávy dokážu nahradiť silu malého espressa. No ich účinok nie je okamžitý, keďže musia prejsť cez tráviaci systém a vstrebávajú sa dlhšie ako káva v tekutej podobe .

Bez lepku a GMO, bez rafinovaného cukru a živočíšnych tukov

Kávové semená sú plody rastliny zvanej kávovník. Ide o ovocie. Plod podobný našej čerešni, nielen tvarom ale aj farbou, ktorá býva v čase zberu červená alebo červenofialové. Vnútri plodu sú ukryté dve proti sebe položená semená - kávové zrná.

Na prípravu kávy v našich zemepisných šírkach sa používajú len dva základné typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 70% svetovej produkcie) je káva s menším obsahom kofeínu a širokým spektrom delikátnych chutí a vôní. Pestuje sa vo väčších nadmorských výškach (900-2800 m n. M.), Často na sopečnej pôde, či ako lesné forma (napr. Etiópska káva Harar či Wild Forest). Zrná sú väčšie než u robusty a počas praženia i samotnej prípravy sú veľmi citlivá na teplotu.


Káva a naše zdravie

Káva je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou. Obsahuje okrem iného alkaloid kofeín, ktorý povzbudzuje srdcovú činnosť. Káva zvyšuje krvný tlak.

Hoci je mýtus o dehydratačných účinkoch kávy hojne rozšírený, jej močopudné alebo dehydratačné účinky neboli v rozumných dávkach (do 5-7 šálok denne) preukázané. Zavodňovacie účinky kávy (a ostatných kofeínových nápojov) pri konzumácii v rozumnej miere zhodné s vodou. [4]
V roku 2016 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) konštatovala, že pitie kávy nemôže klasifikovať ako karcinogén (pitie horúcich nápojov ale klasifikuje pre podozrenie z karcinogenity).

Napríklad vo vzťahu k úmrtnosti výsledky štúdií nejednoznačné a ukazujú len minimálne rozdiely. Pretože korelácia neimplikuje kauzalitu, sledovacie štúdie (oproti experimentom) nemôžu o tom z princípu rozhodnúť.

Pre zaujímavosť

Zrnková káva sa dostala do Európy najneskôr v prvej polovici 16. storočia, kedy sa španielski conquistadori vracali z korisťou späť do Európy. Práve z teplého juhu Španielska a Portugalska sa dostávala káva ďalej do strednej Európy, kde postupne zaujímala pevné miesto v životoch privilegovaných vrstiev. Postupom času sa stávala spoločnosti dostupnejšia. Výsada kráľov postupom času prešla medzi menej zvrchovanú spoločnosť, kde sa stala veľmi obľúbenou. Zrnkovú kávu charakterizuje jej špecifická aróma. Čo do vône a chuti sú najčastejšie a vôbec najobľúbenejšie kávové zrná  Coffea robusta či Coffea arabica. Arabica má menší podiel kofeínu vo svojich zrnách, ale čo do chuti a vône poskytuje konzumentom zrnkovej kávy naozaj bohaté a lahodné spektrum. Možno práve preto je arabica veľmi obľúbená už len ako zrnková káva. Avšak aj jej mletá modifikácia sa teší veľkej obľube. Čo sa týka odrody robusta, jedná sa o menej náročnú odrodu kávovníka, ktorá sa podieľa na svetovej produkcii jednou štvrtinou. Výsadný monopol drží so svojimi 70% svetovej produkcie arabica. O zvyšné percentá sa delia menej známe odrody excelsa a liberica.



[zdroj]

Kávové zrná v RAW horkej čokoláde

  • 6.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Ekvádor

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
539
Tuky [g]
38
Sacharidy [g]
36
Bielkoviny [g]
8.5
Vláknina [g]
11