Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov). Kakovník je pôvodom z Amazónie v južnej Amerike, je prirodzenou rastlinou amazonských dažďových pralesov. Objavili ho pred viac ako dvoma tisícmi rokov, ale jeho plody vo väčšej miere začali využívať až pôvodní obyvatelia Mexika - Aztékovia a Máyovia. Nápoj, ktorí pripravovali z kakaových bôbov, nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali chilli korením, alebo vanilkou, namiesto cukru. Z aztéckeho názvu xocolati pochádza aj názov čokolády. Prvým Európanom, ktorý sa s kakaovými bôbmi stretol, bol v roku 1502 Krištof Kolumbus, počas svojej štvrtej plavby do Ameriky. Na starom kontinente kakaový nápoj spočiatku nenašiel veľa prívržencov. Až keď ho v Španielsku začali ochucovať cukrom a škoricou, stalo sa kakao pochúťkou majetných ľudí. Dokonca ho používali v strednej Amerike pred španielskymi dobyvateľmi, ako platidlo. V 17. storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum.

Kakao a naše zdravie

Indiáni považovali čokoládu za zdroj energie, múdrosti a sexuálnej potencie. Kakaové bôby obsahujú približne 300 chemicky identifikovateľných látok a patria medzi výnimočne komplexné potraviny. Majú vysoký obsah horčíka a okrem toho obsahujú vápnik, fosfor, železo, teobromín (stimuluje centrálny nervový systém a srdce, uvoľňuje svalstvo, znižuje krvný tlak a má diuretické účinky), organickú síru, meď, mangán, selén, zinok, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, aminokyseliny a v malom množstve kofeín. Kakaové bôby sú tiež jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov. Kakao má na ľudské telo stimulujúce aj uvoľňujúce účinky. Jeho zložky majú silný vplyv na fungovanie ľudského mozgu a podporujú vylučovanie chemických látok zodpovedných za pocity šťastia a pozitívnej nálady. Tiež navodzuje pocit bdelosti, chráni naše cievy pred arterosklerózou a srdcovocievnymi ochoreniami. V kakau sa nachádza látka, ktorá proti kašľu účinkuje lepšie ako kodeín (súčasť tradičných liekov proti kašľu).

V kuchyni

Kakao je skvelou a praktickou ingredienciou pre výrobu všetkých čokoládových a kakaových pokrmov, nápojov a dezertov. Môžete ho použiť v rade chutných receptov na dezerty a nápoje.


Raw kakový puding

Raw tyčinky kokos-kakao

Raw hruškovo-kaková torta

Kakao RAW

  • 17.16€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Ekvádor

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
389
Tuky [g]
21
Sacharidy [g]
12.4
Bielkoviny [g]
22.3
Vláknina [g]
30.8