Hruška pochádza pôvodne z Európy a Ázie. Prvé šľachtené odrody rástli údajne už pred 3 000 rokmi na gréckom Peleponéz. Nadšenými pestovateľmi boli Rimania, ktorí rozlišovali 40 rozličných odrôd podľa ich špecifických vlastností.

Hrušky a naše zdravie

Hrušky sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, reumatizme, močových kameňoch, dne, vysokom krvnom tlaku, artritíde. Majú antibakteriálny, diuretický (močopudný) a posilňujúci účinok, podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok z tela, a preto sú vhodné pri detoxikačných diétach. Vďaka obsahu vlákniny prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu (pred konzumáciou treba sušené hrušky cez noc namočiť) a iné poruchy trávenia. Odvar zo sušených hrušiek pôsobí proti hnačkám. Hrušky pozitívne ovplyvňujú náladu a pocity pohody. Sú bohaté na vitamín A, vitamín B, E, draslík a meď. Vitamín B sa nachádza hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry.

Pre zaujímavosť

V strednej Európe bolo pestovanie ovocia záležitosťou kláštorov prevažne. Hrušky boli v tomto čase ešte úplne tvrdé, pretože boli určené na varenie. Surové hrušky boli považované za povážlivé, dokonca až jedovaté. Tento názor bol však rýchlo prekonaný a svoju kulinársku slávu si získal tento sladký plod za čias francúzskeho Kráľa slnka Ľudovíta XIV. Prastaré stromy hrušky možno dodnes obdivovať v kráľovských záhradách vo Versailles.

[zdroj]

Hrušky natural

  • 1.64€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko