Harmanček pochádza z východného Stredomoria. Dnes sa vyskytuje na celom svete. Poznáme ho aj pod názvami rumanček alebo kamilka. Z byliny používame kvet, ktorý zbierame bez stopiek v čase kvitnutia, od mája do septembera.
Harmanček a naše zdravie
Byliny harmančeku obsahujú esenciálny olej, bisabolol, ktorý má antidráždivé, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti. Pravidelné pitie čaju dokáže regulovať trávenie. V spojení s mätou pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch a má pozitívne výsledky pri liečbe hemoroidov a vredov. Je výborným pomocníkom pri menštruačných kŕčoch a migrénach. Harmanček celkovo posilňuje imunitný systém, čo je veľmi vhodné pri nachladení či začínajúcej chrípke. Lekári odporúčajú harmanček aj pre cukrovkárov. Pôsobí protizápalovo, hojí rany, pôsobí uvoľňujúco a proti kŕčom, antispeticky, zmierňuje bolesti, upokojuje, pôsobí dobre na žalúdok a podľa ľudových liečiteľov upravuje aj menštruačný cyklus. Harmančekový čaj urýchľuje hojenie drobných rán a tiež ich dezinfikuje.
Pre zaujímavosť
Harmanček sprevádza ľudstvo už od staršej doby kamennej a semienka tejto rastlinky sa uchovajú v zemi až 100 rokov. O liečivých účinkoch harmančeka vedeli naši predkovia už v dávnej minulosti – podľa starogermánskej mytológie bol harmanček zasvätený bohovi slnka Baldurovi a mladé dievčatá nemohli prejsť okolo neho bez toho, aby sa mu uklonili. Vo veľkej úcte ho mali aj starí Egypťania, ktorí čaj z harmančeka popíjali pred skrášľovacími kúrami.