Pochádza z Malej Ázie , Iránu a Sýrie a pestuje sa vo všetkých subtropických oblastiach. Rozšíril sa do celého Stredomoria a pôvodné kultivary boli dokonca prirodzenou súčasťou subtropických lesov. Vavrín mal významné postavenie v gréckej mytológii , a to najmä ako posvätná rastlina . Dožíva sa aj viac ako 300 rokov.

Bobkový list a naše zdravie

Jeho pravidelné používanie do jedál posilňuje pamäť , koncentráciu , racionálne myslenie podmienené aktivitou a iniciatívou. Zbystruje pamäť , prehlbuje myslenie a sústredenie, podporuje jasnozrivosť. Má detoxikačné účinky, čistí telo a kĺby od odpadových látok a solí kyseliny močovej. Pomáha pri ochoreniach močového mechúra, podporuje trávenie a chuť do jedla a urýchľuje metabolizmus. Znižuje hladinu cukru v krvi, má protizápalové účinky. Nastoľuje pokojný spánok - stačí vložiť niekoľko listov pod vankúš.

V liečiteľstve sa bobkový list používa aj na prípravu čaju, ktorý má detoxikačné a antiepileptické účinky. Pripravuje sa z 2 lístkov do 250 ml vriacej vody.

V kuchyni

Bobkový list patrí k tradičnému koreniu v slovenskej kuchyni . Prepožičiava typickú chuť niektorým omáčkam (najmä sviečkovej a rajčinovej ) , gulášom a polievkam, nakladaným uhorkám a hubám . Je vhodný do marinády na mäso . Bobkový list sa nesmie dlho variť, inak zhorkne. Mletý sa pridáva až do hotového pokrmu. Veľmi úspešne ho vieme používať pri konzervácii mäsa a rýb , pri nakladaní zeleniny , húb a uhoriek . Hodí sa k zverine , na mäso na ražeň .

Pre zaujímavosť

Vavrínový strom bol zasvätený Apolónovi, gréckemu bohu veštby a básnictva. Jeho spojenie s veštením malo svoje opodstatnenie, pretože vo väčších dávkach pôsobia jeho listy mierne narkoticky, a preto môže navodiť tranz. Strecha Apolónovho chrámu v Delfách bola zhotovená iba z vavrínových listov ako ochrana pred čarodejníctvom a chorobami. Neskôr sa vavrínový veniec stal symbolom dokonalosti a korunovali sa ním básnici a atléti. 


[zdroj]



Bobkový list BIO

  • 5.50€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Turecko
Kvalita
BIO