Konopné semená neobsahujú žiadne pesticídy, keďže rastlinu nenapáda hmyz. Spracovanie konope patrí medzi najstaršie priemyslové odvetvia na planéte. Historické pramene uvádzajú, že najstaršia pamiatka ľudskej práce je kúsok konopnej tkaniny pochádzajúcej z doby približne 8000 rokov pred našim letopočtom. Na mnohých miestach planéty malo v minulosti konope veľký význam ako textilná plodina, tradícia pestovania konope mala svoje pevné miesto donedávna aj na území Slovenska.

Konopné semienka a naše zdravie

Majú vyššiu koncentráciu živín ako sója a môžu byť plnou bielkovinovou náhradou za mäso. Výnimočné sú aj tým, že spolu so sójovými bôbmi ako jediné obsahujú kompletné bielkoviny (20 až 25 %). Sú významným zdrojom viacerých minerálov (napr. vápnik, horčík, fosfor, draslík, síra, železo, mangán, zinok) a vitamínov (B, B1, B2, B3, B6, PP, E a F).

Viacerí odborníci vo výžive hovoria, že z hľadiska nutričného zloženia je to malý zázrak pre ľudský organizmus. Obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, najmä rozvetvené, ktoré sú ideálne pre stavbu svalovej hmoty, a teda vhodné pre športovcov. Navyše obsahujú aj aminokyselinu methionín, ktorá je súčasťou živočíšnych bielkovín a je zdrojom síry. Bohatý obsah mastných kyselín zabezpečuje funkčný fyziologický systém prenosu spojenia medzi nervovými bunkami. Obsah fytosterolov, chlorofylu a lecitínu je pre telo užitočný ,tieto látky znižujú hladinu cholesterolu, majú protizápalové účinky. Albumin je dôležitý hlavne pri transporte rôznych látok krvou (mastné kyseliny, minerály, lieky) a pomáha udržať stále vnútorné prostredie organizmu. Konopné semienka zlepšujú regeneráciu a prispievajú k rastu svalov, odbúravajú  metabolity kyseliny mliečnej, zodpovednej za bolesti svalov čiže skracujú svalovicu. Omladzujú pleť a vlasy, bránia vysúšaniu a zabraňuje šupinateniu pokožky aj lámaniu vlasov. Dobre účinkujú pre detoxikáciu organizmu, odbúravajú ťažké kovy v tele.  Pridanie semienok do stravy je dobré  pre tehotné a dojčiace ženy, veľmi chutia  aj deťom.

V kuchyni

Už jedna hrsť konopných semien, asi 30 g, pokryje dennú odporúčanú dávku proteínov a omega 3, 6 a 9 nenasýtených mastných kyselín pre dospelého človeka.  Sú vhodné do šalátov, cereálií, na obaľovanie mäsa a rýb. Namočené konopné semeno sa môže spracovať na rastlinné mliečne výrobky - mlieko, syry, tiež aj na zmrzlinu. Z celých semien možno pripraviť zdravé výživné sladkosti. Pomleté sa dajú využiť ako múka na chlieb, cestoviny či zákusky. 

Pre zaujímavosť

Prvé zmienky o terapeutickom využití konope indického pochádzajú z obdobia vlády čínskeho cisára Šen-nunga (2737-2697 pred n. l.). Ten bol vynikajúcim liečiteľom a konope predpisoval pri liečení malárie, zápchy, reumatických bolestiach a ženských chorobách. V Európe sa o liečivých účinkoch tejto rastliny prvý krát zmieňujú Dioskorides a Plinius. V ľudovom liečiteľstve sa konope po stáročia doporučovalo k liečbe astmy, kašľa, epilepsie, porúch spánku, pri bolestiach a kŕčoch, zvonku na rany a kožné infekcie.


Konopné semienka pečené s morskou soľou

  • 2.28€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
582
Tuky [g]
46,5
Sacharidy [g]
7,1
Bielkoviny [g]
35,7
Vláknina [g]
3,6