Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Niektorí odborníci tvrdia, že duševnú sviežosť až do neskorej staroby nám zaručí už konzumácia ôsmich mandlí denne. Samozrejme je dôležité každú mandľu aspoň 50x rozžuvať.

Mandle a naše zdravie

Obsahujú asi 50% tuku, bielkoviny, sacharidy. Z minerálov a vitamínov sú to horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, vitamíny sk. B a veľké množstvo vitamínu E. 

Madle by mali pravidelne konzumovať tehotné a kojace matky, pretože obsahujú dôležité látky pre vývoj plodu a kojenca. Mandľové mlieko podporuje tvorbu materského mlieka. Sú výborným preventívnym prostriedkom proti rakovine, horčík, vápnik a ďalšie prvky v nich obsiahnuté podporujú rast vlasov, nechtov, spevňujú kosti a zubnú sklovinu, pôsobia proti degeneratívnym zmenám kĺbov. Mandle majú pozitívny účinok na srdce a cievy a sú dobrým zdrojom energie pre diabetikov, posilňujú imunitný systém organizmu, zlepšujú priebeh akné a posilňujú nervovú sústavu, pomáhajú lepšie prekonať stres, depresie a únavu.

V kuchyni

V kuchyni už po stáročia dodávajú mandle chrumkavosť,  arómu a príchuť nevšedným pokrmom a sladkým pochúťkam. Používajú sa nielen v múčnikoch, ale našli široké uplatnenie aj v teplej kuchyni ( mandlová krémová polievka, citrónové kura s mandľami, pstruh na mandliach ai.). 

Nastrúhané alebo pomleté mandle zmiešané s medom a vodu môžme použiť ako náplň do celozrnných koláčov. Mandle sa pridávajú do ovocných aj zeleninových šalátov, omáčok, rôznych náplní, musli, pudingov a do zákuskov. Nasekané mandle skúste pridať do uvarenej ryže.

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mandľové lupienky

  • 16.54€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Spojené štáty
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
589
Tuky [g]
54,6
Sacharidy [g]
6,2
Bielkoviny [g]
19
Vláknina [g]
8