Makadamový orech pochádza z oblasti severovýchodnej a východnej Austrálie, kde oddávna tvoril dôležitú súčasť potravy tamojších aborigénov – pôvodných austrálskych domorodcov. Názov získal po škótskom fyzikovi a chemikovi Johnovi Macadamovi, ktorý sa veľmi zasadil o jeho cielené pestovanie.
Makadamové orechy sú pestované po celom svete, Austrália však zostáva s produkciou 40 000 ton orechov sa škrupinou ročne na svetovej špičke.

Makadamové orechy a naše zdravie

Makadamové orechy sa považujú za jedny z najzdravších orechov. Spomedzi orechov obsahujú najviac prospešných mononenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb. Rovnako sú bohatým zdrojom dôležitých antioxidantov, napríklad vitamínu E a selénu. Oobsahujú aj mangán či vitamín B1 – tiamín.

Makadamové orechy majú veľký podiel bielkovín, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela, imunitného systému a regenerácie svalov. Ďalšie látky, ktoré tieto oriešky obsahujú, sú napríklad železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, molybdén, zinok, meď, kyselina listová a kyselina pantoténová, vitamín B, E.

Doporučená denná dávka: 3 - 5 orieškov

V kuchyni

Hoci obsahujú makadamové orechy veľa tuku, pri správnom množstve nám môžu pomôcť pri chudnutí, pretože urýchľujú trávenie a podporujú vyprázdňovanie. Ak teda chcete chudnúť, makadamové orechy konzumujte 2-3 krát do týždňa po 5 kúskov. Môžete si ich napríklad pridať do ovsených vločiek, zeleninového či ovocného šalátu, použiť ako prílohu k zemiakom alebo do jogurtov.




Makadamové orechy

  • 3.44€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Keňa
Alergény
orechy (8)