Kešu sú semená tropického stromu Ľadvinovníku západného (Anacardium occidentale). Tento strom rastie v južnej a strednej Amerike a cenné je aj jeho drevo. Hojne sa pestuje i v Indii. Semeno je uložené v orechu ľadvinovitého tvaru zaveseného na stopke, ktorá vzhľadom pripomína hrušku. Kešu je veľmi zvláštna rastlina. Niektorí bádatelia označujú jej plody za jablko, iní za orech.

Kešu a naše zdravie

Oriešky majú obsah tuku 45%, Obsahujú vitamíny B, C, E, K, luteín a veľa kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej. Majú spolu so slnečnicovým semienkom najvyšší obsah horčíku zo všetkých orechov a semien vôbec. Majú tiež veľa železa, draslíku, medi, mangánu a fosforu.  Zanedbateľný nie je ani obsah vápnika, sodíka, zinku, omega 3 a omega 6.

Vysoké množstvo karotenoidov v kešu pôsobí liečivo na kožu, sliznice a oči. Orechy kešu sú vhodné pri ochoreniach nervovej sústavy ako je častá nervozita, podráždenosť, depresie, a tiež pri slabosti a únave. Obsahujú niacín a tryptofan a podľa niektorých odborníkov dve hrste kešu obsahujú “terapeutické množstvo“ tryptofanu, schopné zmeniť a zdvihnúť náladu.

Používajú sa tiež pri kŕčoch dutých orgánov, ako je hrubé črevo, maternica alebo pri angíne pektoris. Podporujú regeneráciu a sú vhodné pri anémii. Posilňujú vlasy a nechty. 

Reakcia na lieky!

Kešu majú vysoký obsah horčíka. Je celý rad liekových interakcií práve s horčíkom, napríklad naň zle reagujú nektoré antibiotiká. Kešu môžu spôsobiť, že sa nám neabsorbujú pri liečbe správne do tela.

Horčík sa môže vzájomne ovplyvňovať aj s liekmi na krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko nežiaducich vedľajších účinkov liekov, ako je nevoľnosť a zadržiavanie vody. Horčík z kešu môže tiež ovplyvňovať diabetické lieky, lieky na štítnu žľazu, diuretiká. 

V kuchyni

V Indii jsa používajú čerstvé do rozličných jedál, vrátane jahňacieho kari, do duseného mäsa, zeleninových jedál, nádiviek do kurčiat alebo ako chuťovka do šalátov, do koláčov a sušeniek. Je možné kešu použiť aj k príprave rôznych krémov, musli a granol. A dokonalé sú ako náhrada solených vyprážaných čipsov.

Pre zaujímavosť

Asi ste si všimli, že nelúpané kešu orechy nie je možné kúpiť. To je preto, že vnútro škrupiny obsahuje lepkavú živicu, známu ako kešu balzam, ktorá musí byť dôkladne odstránená pred tým, než sú oriešky vhodné k spotrebe. Táto živica sa používa v priemyselnej výrobe lakov a insekticídov.

Gram pozitívnej baktérie

Jedným z najviac neuveriteľných zlúčenín v kešu je anakardová kyselina, ktorá zabíja  baktérie zodpovedné za vznik zubného kazu, akné, tuberkulózy, malomocentsva a Streptococcus pneumoniae a Francisellu tularensis. 

Kešu natural

  • 18.72€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
India
Alergény
môže obsahovať stopy arašidov (5), orechov (8), sezamu (11), siričitanov (12)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
566
Tuky [g]
44
Sacharidy [g]
27
Bielkoviny [g]
18
Vláknina [g]
3,3