Arašidy alebo búrske orechy sú plodom rastliny – Podzemnica olejná. Arašidy pochádzajú z juhu Ameriky. Pestujú sa v tropických a subtropických krajinách. Kultivovaná podzemnica olejná bola pravdepodobne prvýkrát domestikovaná v údoliach Peru. Arašidy však nie sú orechy, ale strukovina. No keďže si pri konzumácii predstavíme orechy, máme ich zaradené v tejto kategórii. 

Arašidy a naše zdravie

Arašidy obsahujú antioxidant resveratrol, tak isto ako červené hroznové víno, a tým znižuje výskyt  srdcových ochorení. Obsahujú aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú tiež prospešné pre naše srdce. Pomáhajú vyrovnávať a odstraňovať LDL cholesterol. Arašidy vynikajú vysokým obsahom vitamínov skupiny B a vitamínu E. Ďalšou významnou zložkou arašidov je kyselina linolová, ktorá pomáha chrániť cievy pred ukladaním cholesterolu. Arašidy a produkty z nich sú tiež významným zdrojom kvalitných bielkovín a zdravých tukov. Vďaka obsahu horčíka sú arašidy súčasťou prevencie proti infarktu. Arašidy sú cenné aj pre svoj obsah dôležitých mononenasýtených a esenciálnych mastných kyselín. Doporúčaná denná dávka je 15 g. 

Arašidy patria medzi silné alergény, preto ich treba konzumovať opatrne a v malých množstvách.

V kuchyni

Arašidy môžme jesť samostatne, ako súčasť zdravej desiatej alebo olovrantu. Dajú sa taktiež použiť pri príprave kaše na raňajky, do musli. Doplnia aj chuť hlavného jedla, s ryžou a zeleninou. Pre mlsné jazýčky sú tu arašidové kokosky. Isto vyskúšajte aj arašidovú polievku. :) Dobrú chuť!

Recepty

Rizoto s pórkom a arašidami

Arašidové maslo

Arašidy pražené bez oleja a soli

  • 5.33€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Čína
Alergény
arašidy (5)