Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Mandľová múka sa vyrába zomletím vysušených a odmastených mandlí. Odstránením tukov sa nielen zníži množstvo uhľohydrátov a obsah kalórií, ale tým sa stane vhodná aj na tepelnú úpravu. Vďaka zníženiu obsahu tukov je mandľová múka až o 30% nutrične hodnotnejšia ako samotné neupravené mandle. Obsahuje viac bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny.


Mandle a naše zdravie

Obsahujú asi 50% tuku, bielkoviny, sacharidy. Z minerálov a vitamínov sú to horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, vitamíny sk. B a veľké množstvo vitamínu E. Madle by mali pravidelne konzumovať tehotné a kojace matky, pretože obsahujú dôležité látky pre vývoj plodu a kojenca. Mandľové mlieko podporuje tvorbu materského mlieka. Sú výborným preventívnym prostriedkom proti rakovine, horčík, vápnik a ďalšie prvky v nich obsiahnuté podporujú rast vlasov, nechtov, spevňujú kosti a zubnú sklovinu, pôsobia proti degeneratívnym zmenám kĺbov. Mandle majú pozitívny účinok na srdce a cievy a sú dobrým zdrojom energie pre diabetikov, posilňujú imunitný systém organizmu, zlepšujú priebeh akné a posilňujú nervovú sústavu, pomáhajú lepšie prekonať stres, depresie a únavu.

V kuchyni

Je vhodná aj na zahusťovanie, lebo dokáže absorbovať veľké množstvo tekutín a tukov . Neobsahuje lepok a ak by sme chceli mandľovou múkou nahradiť klasickú pšeničnú múku, je dobré použiť v recepte o jedno vajíčko navyše ako je uvádzané.

RAW čučoriedkový koláč

Marhuľovo-tvarohový koláč

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mandľová múka BIO

  • 16.28€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Uzbekistan
Kvalita
BIO
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
463
Tuky [g]
15
Sacharidy [g]
6
Bielkoviny [g]
62.7
Vláknina [g]
26.6