Ryža pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Ryža je základnou potravinou pre vyše polovicu ľudstva. Okolo 90 % ryže sa vyrobí v Ázii. Pri pestovaní ryže je stále vysoký podiel ľudskej práce, pretože sa sadí spravidla ručne. Ryža sa označuje aj symbolom plodnosti (hádzanie na novomanželov).

Ryža a naše zdravie

Ryža obsahuje komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Pritom ryža má nízky glykemický index (GI). Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky. Obsahuje sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu a vďaka veľkému množstvu vlákniny chráni črevá. Vysoký obsah draslíka podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu a sodík zabraňuje opakovanému ukladaniu tekutín v tkanivách. Ryža znižuje krvný tlak a tým odľahčuje srdce a krvný obeh.

Okrem toho na pomerne dlhý čas dáva pocit sýtosti, udržuje v rovnováhe krvný cukor a potláča zvýšenú chuť do jedla. Má tiež istý podiel na omladzovaní, pretože vitamín B2 podporuje prirodzený mechanizmus obnovenia pokožky a vitamín E je antioxidant, zabraňujúci starnutiu buniek.

V kuchyni

Ryžová múka je známa hlavne v juhovýchodnej Ázii, kde sa používa na výrobu rezancov, dezertov a iných sladkostí. Je jemnej chuti vďaka čomu je ideálna na pečenie. Výrobky z nej upečené nemajú žiadnu špecifickú chuť a získajú ľahkosť. Je to tiež vynikajúce zahusťovadlo na omáčky a rôzne krémy. Najväčšou výhodou je jej ľahká stráviteľnosť oproti iným múkam.  Múka z bielej ryže má veľmi jemnú chuť. Použitie príliš veľkého množstva môže spôsobiť zrnitú textúru a drobivosť. Najlepšie je ryžovú múku používať v kombinácii s múkami s vysokým obsahom bielkovín, aby sa vyvážila štruktúra a cesto držalo pekne pohromade. Ryžová múka patrí medzi základné múky na bezlepkové pečenie.

Pre zaujímavosť

Dnes poznáme vyše 10 000 kultivarov ryže siatej. Horské kultivary pestované na terasovitých políčkach (až do výšky 2 700 m n. m.) sú menej náročné na pestovanie, menej výnosné, ale chutnejšie. Barinné kultivary poskytujú vyššie úrody, ale sú náročnejšie na pestovanie. 

Prvé pokusy s pestovaním ryže na Slovensku sa uskutočnili v 18. storočí za Márie Terézie. Neskôr sa pokusne pestovala v roku 1948 na juhozápadnom Slovensku v Kolárove a na východnom Slovensku, v roku 1956 bolo vysiatych 15 ha. Ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie na pestovanie ryže.

Ryžová múka

  • 2.23€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Pakistan

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
347
Tuky [g]
0,7
Sacharidy [g]
77
Bielkoviny [g]
8,5