Ryža pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Ryža je základnou potravinou pre vyše polovicu ľudstva. Okolo 90 % ryže sa vyrobí v Ázii. Pri pestovaní ryže je stále vysoký podiel ľudskej práce, pretože sa sadí spravidla ručne. Ryža sa označuje aj symbolom plodnosti (hádzanie na novomanželov).

Ryža a naše zdravie

Ryža obsahuje komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Pritom ryža má nízky glykemický index (GI). Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky. Obsahuje sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu a vďaka veľkému množstvu vlákniny chráni črevá. Vysoký obsah draslíka podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu a sodík zabraňuje opakovanému ukladaniu tekutín v tkanivách. Ryža znižuje krvný tlak a tým odľahčuje srdce a krvný obeh.

Okrem toho na pomerne dlhý čas dáva pocit sýtosti, udržuje v rovnováhe krvný cukor a potláča zvýšenú chuť do jedla. Má tiež istý podiel na omladzovaní, pretože vitamín B2 podporuje prirodzený mechanizmus obnovenia pokožky a vitamín E je antioxidant, zabraňujúci starnutiu buniek.

V kuchyni

Ryža dlhozrnná je výborná na talianske rizoto alebo len tak ako príloha, varí sa cca 10-15  min, pomer vody je o niečo viac ako 1:1. Ryža zostane krásne sypká.


Pre zaujímavosť

Dnes poznáme vyše 10 000 kultivarov ryže siatej. Horské kultivary pestované na terasovitých políčkach (až do výšky 2 700 m n. m.) sú menej náročné na pestovanie, menej výnosné, ale chutnejšie. Barinné kultivary poskytujú vyššie úrody, ale sú náročnejšie na pestovanie. 

Prvé pokusy s pestovaním ryže na Slovensku sa uskutočnili v 18. storočí za Márie Terézie. Neskôr sa pokusne pestovala v roku 1948 na juhozápadnom Slovensku v Kolárove a na východnom Slovensku, v roku 1956 bolo vysiatych 15 ha. Ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie na pestovanie ryže.

Ryža dlhozrnná

  • 1.78€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
TALIANSKO